szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Néhány órával az előző este végrehajtott gégemetszés után kielégítő volt II. János Pál pápa állapota – erősítette meg péntekre virradóan a Vatikán.

A katolikus egyházfő az éjszakát kórházi szobájában, komplikációk nélkül, nyugodtan töltötte, és nem volt szükség arra, hogy az intenzív részlegre helyezzék át. A római Gemelli klinika orvosai csütörtök este azért döntöttek a beavatkozás mellett, hogy segítsenek az egyházfő légzési problémáin.

© AP
Szakértők szerint II. János Pálnak még hosszabb időt, minden valószínűség szerint heteket kell a klinikán töltenie.

A rendkívüli beavatkozás után hosszú és nehéz felépüléssel kell számolni.

A gyógyulást nehezíti a 84 éves szentatya idős kora és a Parkinson-kór, amelyben II. János Pál pápa szenved.

A beavatkozás harminc percig tartott. Az egyházfő előzőleg beleegyezését adta a műtéthez és végig tudatánál volt. Értesülések szerint az orvosok is rendkívül elégedettek voltak azzal, ahogy a pápa szervezete állta a beavatkozást. Orvosi vélemény szerint jól teltek a beavatkozás utáni elő órák is.

Közleményében Silvio Berlusconi olasz kormányfő arról szólt, hogy állandó kapcsolatban állt az orvosokkal, a pápa élete nem forgott veszélyben, s meggyőződésének adott hangot, hogy a szentatya mielőbb felépül.

Alig néhány órával a műtéti beavatkozás után ismét megkezdődtek a találgatások, hogy II. János Pál meddig tudja ellátni hivatalát, s mi történik akkor, ha erre már teljes mértékben képtelen lesz. Noha az egyházfő az elmúlt időszakban - még legutóbbi kórházi kezelése után is - azt hangoztatta, hogy tovább kívánja gyakorolni egyházfői tevékenységét, esetleges lemondása a Vatikánt is foglalkoztatja. Ezt a lehetőséget nem zárta ki a Vatikán második embere Angelo Sodano bíboros sem, aki egy legutóbbi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy ezt a dilemmát a pápa lelkiismeretére kell bízni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szellem

Lemondhat-e a pápa?

A pápa visszavonulásáról szóló találgatások nemrégiben újra felröppentek. Az egyházjog nemcsak hogy lehetővé teszi a pápa lemondását, hanem már akadt is példa ilyesmire a történelemben.

MTI Világ

Évszázados tabu a pápautódlás kérdése

Éveken át csak titokban merték szóba hozni a kényes témát, ma már viszont nyíltan fölmerül a kérdés: hogyan néz ki a pápa és a pápaság jövője? Lemond-e vagy sem II. János Pál? Elfogadható-e egy olyan egyházfő, aki már képtelen érthetően beszélni?

MTI Világ

A pápa csütörtökön hazatérhet a kórházból

A tizedik napja kórházban fekvő II. János Pál pápa csütörtökön délután elhagyja a római Gemelli klinikát, s visszatér a Vatikánba - közölte Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő.

MTI Világ

A pápa köhög, de jobban van

A pápa láthatóan jobban van, influenzája után köhögésekkel megszakítva, de képes volt elmondani vasárnapi úrangyala bevezetőjét.

MTI Világ

Megint kórházban van a pápa

Ismét a római Gemelli klinikára szállították be csütörtök reggel II. János Pál pápát visszatért influenzás tünetekkel és súlyos légzési bajokkal.

Az újraválasztott polgármester lenyomja a szemetet az izsákiak torkán

Az újraválasztott polgármester lenyomja a szemetet az izsákiak torkán

Melyik most a legjobb vírusirtó Windowsra?

Melyik most a legjobb vírusirtó Windowsra?

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon