szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Románia és Bulgária szempontjából szóba sem jöhetne az EU-tagság kérdése a következő években, tekintettel gazdasági és biztonsági helyzetükre, valamint igazságügyi rendszerükre - mondta Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

Strache szerint a két ország felvételével "a szervezet bűnözést és a korrupciót fogja importálni az Európai Unió". A politikus szerint a jelenlegi tagországoktól nem várható el egy ilyen bővítés finanszírozása. Az FPÖ elnöke azt fejtegette, hogy Brüsszel, valamint bizonyos ipari és nemzetközi üzleti körök "bővítésmániájáról" van szó a két ország felvételével kapcsolatban.

Strache hosszú ideig Jörg Haider FPÖ-elnök egyik leghűségesebb szövetségesének számított. Az FPÖ bécsi szervezetének vezetőjeként tavaly még azért kampányolt, hogy a karintiai tartományi elöljáró térjen vissza a párt élére. Miután egykori példaképe kilépett a pártból, és Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezéssel új pártot alapított, Strache a múlt hét végén a szabadságpárt elnöke lett. 

A négygyermekes Strache árulással is megvádolta Haidert, aki bejelentette például, hogy Bulgária és Románia EU-tagságával kapcsolatban osztja Wolfgang Schüssel néppárti kancellár támogatói álláspontját. Strache már "az osztrák belpolitika Michael Jacksonának" is elnevezte Haidert, aki szerinte már úgy megváltozott, hogy többé már nem is ismerik fel az emberek. Az FPÖ-elnök azt is megerősítette, hogy pártja továbbra is ellenzi Törökország EU-csatlakozását.

Arra hivatkozott, hogy az EU "nem válhat európai-ázsiai szervezetté, mert akkor majd Marokkó, Algéria, végül pedig még Izrael" is kérhetné a felvételét. Amennyiben pedig az EU nem a helyes irányban fog fejlődni, pártja azt fogja majd hirdetni: ki kell lépni egy ilyen EU-ból - fűzte hozzá.
 

 

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ámen Bulgária és Románia EU-csatlakozására

Az utolsó akadály is elhárult Bulgária és Románia uniós tagsága előtt, miután az Európai Parlament jóváhagyta felvételi kérelmüket. Egyik kormány sem ülhet azonban a babérjain: a csatlakozási szerződések védzáradéka értelmében az EU egy évvel késleltetheti a bolgár és a román belépést.

Koronavírusos Lipcsei Péter

Koronavírusos Lipcsei Péter

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak