szerző:
MTI

A Hamász radikális szervezetnek le kell mondania az erőszakról, illetve Izrael lerombolásának szándékáról ahhoz, hogy partner lehessen a békefolyamatban - jelentette ki Washingtonban George Bush amerikai elnök. Eközben Hamász és Fatah-hívek csaptak össze Rámalláhban.

A választásokat a Hamász radikális mozgalom nyerte meg, és hetven körüli képviselői helyével megszerezte az abszolút többséget is a törvényhozásban. A mozgalom korábban elkötelezte magát Izrael állam megsemmisítése mellett.

Összecsaptak egymással csütörtökön délután Rámalláhban a palesztin parlamenti választásokon győztes Hamász radikális szervezet és a vesztes Fatah mozgalom hívei. A palesztin parlament épülete körül zajló összetűzésben a két rivalizáló szervezet támogatói az első jelentések szerint kövekkel dobálják egymást és ablakokat törnek be.

George Bush a palesztin választások eredményének közzétételét követő első állásfoglalásában kijelentette: azt szeretné, ha Mahmúd Abbász palesztin elnök hatalmon maradna.

Az Egyesült Államok álláspontja változatlan: továbbra is terrorszervezetnek tekinti a Hamász palesztin szélsőséges mozgalmat, függetlenül attól, hogy az iszlámista szervezet a jelek szerint győzelmet aratott a palesztin törvényhozási választásokon. "Nem lehet egyik lábbal a politika, míg a másikkal a terror talaján állni" - fogalmazott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

"A palesztin nép nyilvánvalóan a változásra szavazott, de hiszünk benne, hogy a béke és egy békés élet iránti vágyuk változatlan" - mondta a külügyminiszter egy videokonferencián. Condoleezza Rice szavai szerint e célok eléréséhez le kell mondani az erőszakról és a terrorizmusról, s el kell ismerni Izrael jogát az állami léthez.

Rice előzőleg telefonon Washington változatlan támogatásáról biztosította Mahmúd Abbász palesztin elnököt és politikáját. Abbász pártja, a Fatah minden jel szerint kisebbségbe szorult a palesztin parlamentben az iszlámista Hamásszal szemben.

Arab kommentárok szerint változik az USA és Izrael álláspontja
 
Izrael és az Egyesült Államok nyilvánvalóan alkalmazkodni fog a realitásokhoz, a Hamász radikális palesztin mozgalom választási győzelméhez, és új lehetőségeket tár majd fel a közel-keleti béketárgyalások előtt - vélik arab hírmagyarázók.

Az izgalmas eredmény, amely még nincs megerősítve hivatalosan, ahhoz is vezethet, hogy a Hamász módosítja keményvonalas célját, ami egy muzulmán állam létrehozása a mai palesztin területeken és Izrael helyén. A Hamász győzelme a régóta uralkodó Fatah mozgalom fölött egyben a demokrácia győzelme is egy arab földön, még ha nem is éppen az, amit az Egyesült Államok akar, amikor politikai változásokat sürget - mondják a kommentárok.

A saját országukban a Hamászhoz hasonló, népszerű iszlamista belső ellenzékkel küszködő arab kormányok egyelőre nem kommentálták az eseményt - jegyzi meg a brit hírügynökség. Szembenézve azonban a ténnyel, hogy a Hamász népszerűsége egyre erősödik, a Fatahé pedig gyengül az arab világban, az arab vezetők is valószínűleg hamarosan több tisztelettel fognak bánni a Hamásszal. 

"Az amerikaiak titkos kapcsolatra fognak lépni a Hamásszal, s gyakorlatilag ezt már meg is kezdték. Az első időben azonban a nyilvánosság előtt nyomást fognak gyakorolni rá, és megpróbálják rávenni, hogy megváltoztassa egyes elképzeléseit" - véli Diá Rasván, a közel-keleti muzulmán mozgalmak egyiptomi szakértője.

"Keményvonalas politikusokat akarunk az izraeli kemény vonallal szemben. Erre van szükségünk, hogy alkudni tudjunk Izraellel, amely semmit sem adott az engedményekért cserébe. Egy arab Saron kell nekünk" - mondta Daúd Saraján politológus Ariel Saron izraeli kormányfőre utalva.

Magyar álláspont: komoly kihívások a palesztin választások után
 
A palesztin törvényhozási választások nyomán új, a közel-keleti konfliktus valamennyi szereplője és a nemzetközi közösség számára egyaránt komoly kihívásokat jelentő helyzet jött létre - közölte Polgár Viktor külügyi szóvivő.

"Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az új palesztin kormány, bármilyen összetételű legyen, továbbra is vesse el az erőszak minden formáját" - olvasható Polgár Viktor közleményében. A szóvivő elengedhetetlennek nevezte, hogy az új összetételű palesztin parlament és a kormány erősítse meg elkötelezettségét a nemzetközi közösség által is támogatott útiterv következetes végrehajtása, a közel-keleti konfliktus békés megoldása mellett.

A nemzetközi közösség egybehangzó véleménye szerint a szavazás rendben, visszaélések nélkül zajlott le, és a palesztin nép hitet tett a demokratikus vélemény-nyilvánítás mellett. Az Európai Unió által kiküldött 186 választási megfigyelő között 6 magyar szakértő felügyelte a választások tisztaságát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A Hamász szerint övék a győzelem

A Hamász radikális mozgalom többséget szerzett a palesztin parlamentben - ismerték el a rivális, eddig kormányzó Fatah tisztviselői.

MTI Világ

Hamász: Izrael elismerése nincs napirenden

A palesztin választások valószínű győztese, a Hamász tárgyalásokat tervez az eddig kormányzó Fatah párttal politikai a kormányalakításról. Ugyanakkor "nem szerepel napirendjén" Izrael állam elismerése.

MTI Világ

Izrael arra számít, hogy a Hamász nyer

Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő utasította munkatársait, hogy dolgozzanak ki cselekvési terveket arra a mind valószínűbbnek tűnő esetre, ha a Hamász radikális palesztin szervezet olyan jól szerepelne a küszöbön álló palesztin parlamenti választásokon, hogy csatlakozhatna a palesztinok új kormányához.

MTI Világ

A Hamász kormányalakítási tárgyalásokat tervez a Fatahhal

A palesztin választások valószínű győztese, a Hamász tárgyalásokat tervez az eddig kormányzó Fatah párttal politikai partnerkapcsolatok kiépítéséről, kormányalakításról – közölte csütörtökön a radikális iszlámista palesztin szervezet listavezetője.

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Személyes fogadással tolta meg Orbán a Fidesz új polgármester-jelöltjeinek kampányát

Személyes fogadással tolta meg Orbán a Fidesz új polgármester-jelöltjeinek kampányát

A nemzeti önbecsülés visszaállításában volt igazi szerepe a francia ellenállásnak, nem a németek ellen

A nemzeti önbecsülés visszaállításában volt igazi szerepe a francia ellenállásnak, nem a németek ellen

Washington kész megnyitni olajtartalékát a szaúdi Aramcót ért támadás után

Washington kész megnyitni olajtartalékát a szaúdi Aramcót ért támadás után

„Kihallgatáson” a Facebook a libra kriptovaluta miatt

„Kihallgatáson” a Facebook a libra kriptovaluta miatt

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján