szerző:
MTI

Brüsszelben újabb olyan konkrét eseteket jelentettek be, amelyek ügyében az unió eljárást kezdeményez egy-egy tagország ellen a közösségi szabályok nem megfelelő alkalmazása miatt. Ezúttal Németországnak, Görögországnak, Írországnak és Olaszországnak kell intézkednie, hogy elkerülje az esetleges, immár pénzügyi szankciókkal járó bírósági eljárást.

Németország: végrendelet-végrehajtás

A német törvény és az adóhatóság közigazgatási gyakorlata szerint a végrendelet-végrehajtói szolgáltatást minden esetben ott adóztatják, ahol a végrehajtó működik. Ezzel szemben a Bizottság az ügyvédekkel azonos kategóriába sorolja a végrehajtókat, s ezért az uniós szabályok szerint az adózásra a szolgáltatást igénylő személy tartózkodási helyén kellene, hogy sor kerüljön. A Bizottság értékelése szerint a német gyakorlat kettős adózáshoz vezethet. Mivel Németország nem válaszolt kielégítően a Bizottság tavaly decemberi figyelmeztetésére, erre most majd a bíróság előtt lesz módja.

Görögország: számlagondok

A számlakibocsátás és -tárolás harmonizációja jelentős lépés volt a kötelezettségek egyszerűsítése, az adófizetők költségeinek csökkentése irányában az EU területén. Egy közös követelményjegyzéknek kellene biztosítania, hogy az egyik tagállamban kiállított számla lehetővé tegye az áfa visszaigénylését egy másik tagállamban. Az EU-ban ma már megvalósítható az elektronikus számlázás, illetve a számlák elektronikus tárolása, ám az ezzel járó előnyök csak akkor kamatoztathatóak, ha a jogszabály alkalmazása helyesen történik.

Görögország a napi gyakorlat során kéri az érintettektől a számlák görög nyelvre való lefordítását, a számlákon szereplő összegek újraszámolását, az elektronikus formában érkező bizonyos számlák papíron történő tárolását. A Bizottság megítélése szerint ezzel a görögök nem alkalmazzák megfelelően a közös uniós jogszabályt. A Bizottság mostani figyelmeztetésének kézhezvételét követően Athénnak két hónap áll rendelkezésére a helyzet orvoslására.

Írország: áfamentes közintézmények

A hatodik ÁFA-direktíva szerint meghatározott esetekben a közintézmények tevékenysége is adóköteles, mindenekelőtt akkor, ha adómentességük súlyosan torzítaná a versenyhelyzetet. Írországban a közintézmények (minisztériumok, önkormányzatok stb.) nem fizetnek adót, így áruellátás vagy szolgáltatás esetén nem számolhatnak fel, és nem igényelhetnek vissza áfát. Nemrég egy bírósági döntés is megerősítette, hogy az adómentességet élvező közintézményekkel versenyhelyzetben álló adóköteles személyek hivatkozhatnak a direktíva előírásaira a nemzeti adóhatóság előtt.

Írországnak a bizottsági levél kézbesítésétől számítva hatvan nap áll rendelkezésére az ügy rendezésére.

Olaszország: áfa-visszaigénylési korlátozások autóvásárláskor

Az áfa visszaigényléséhez való jog az egész áfarendszer egyik alapelve. A tagállamoknak csak abban az esetben áll módjukban kivételeket bevezetni, amennyiben a hatodik áfa-direktíva ezt kifejezetten támogatja.

1979. január 1., a hatodik áfa-direktíva életbe lépésének időpontja után a járművek, üzemanyagok és kenőanyagok vásárlása és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások esetében Olaszország áfa-visszaigénylési korlátozást vezetett be. Róma akkor ideiglenes gazdasági okokra hivatkozott, ám a gyakorlatot mindmáig megőrizte. A Bizottság szerint csak rövid időszakra van mód ilyen jellegű kivételek alkalmazására, ezért Brüsszel felszólította Olaszországot, hogy két hónapon belül tegye meg a szükséges módosításokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Madárinfluenza: Brüsszel nem tud magyar érintettségről

Nincsenek olyan információi az Európai Bizottságnak, amelyek arra utalnának, hogy a Romániában felbukkant madárinfluenza Magyarországról vagy Szlovákiából származik - jelentette ki a brüsszeli testület szóvivője szerdán.

Fókuszban

Brüsszeli elvárások

Románia és Bulgária- az agrárkifizetések szabályos felhasználását felügyelő integrált igazgatási és ellenőrzési...

MTI Világ

Belgrád haladékot kér Brüsszeltől Mladics kiadatására

Borisz Tadics szerbiai elnök szerint Belgrád haladékot kér Brüsszeltől a szrebrenicai népirtás főfelelősének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető kiadatására, de mivel az első reagálások kedvezőtlenek voltak, az országnak fel kell készülnie a legrosszabbra.

MTI Világ

Aggodalmat kelt Brüsszelben az új szlovák kormány

Aggodalmat kelt Brüsszelben az új szlovák kormánykoalíció összetétele. Az Európai Parlament két legnagyobb párjának vezetői egymás után tették ilyen értelmű nyilatkozataikat, s diplomáciai körökből is hasonló véleményeket hallani.

hvg.hu Világ

Brüsszel kivizsgálja a pozsonyi magyar turisták ügyét

Brüsszel azt vizsgálja, hogy minősülhet-e egy nyilvánosan látogatható kegyeleti hely, egy templom kizárólag speciális képesítéssel rendelkező idegenvezető kíséretében látogatható múzeumnak vagy történelmi emlékműnek.

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Nem tréfa, trófea: meghajtottuk a 300 lóerős Renault Megane-t

Nem tréfa, trófea: meghajtottuk a 300 lóerős Renault Megane-t

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök

Az egyházi iskolák rangsorát a Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti

Az egyházi iskolák rangsorát a Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti