szerző:
MTI

A Hezbollah tevékenységével a libanoni kormány is egyetért, a minap Fuád Szinjóra miniszterelnök is gratulált a Hezbollahnak, amiért védelmezi Libanont. Ezt Libanon budapesti nagykövete mondta hétfőn Budapesten. A magyar parlament európai ügyek bizottságának elnöke nem optimizmusra okot adó" körülménynek nevezte mindezt.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a libanoni lakosság 87 százaléka támogatja a Hezbollahot, amely nem iráni vagy szíriai párt, hanem olyan szervezet, amelynek tagjai megvédik Libanon területét - szögezte le Huszein Muszavi, aki az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának zárt ülésén számolt be országa álláspontjáról az Izrael és a Hezbollah közötti katonai konfliktusban.
 
A misszióvezető azt mondta, azért nem az izraeli nagykövettel együtt járult a bizottság elé (az eszmecserékre külön került sor), mert Libanon és Izrael között nincs diplomáciai kapcsolat és békemegállapodás.
 
Huszein Muszavi leszögezte: ha az Egyesült Államok, vagy az Európai Unió államai adnának el fegyvert Libanonnak, az országnak nem lenne szüksége arra, hogy Kínából, Oroszországból, Iránból vagy Szíriából vásároljon, hiszen valahogy meg kell védenie magát. Hozzátette: ezzel szemben Izrael a legmodernebb fegyvereket tudja beszerezni Amerikából.

Huszein Muszavi szerint azonnali tűzszünetre van szükség az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktusban, és csak azután lehet tárgyalni egy megállapodás részleteiről.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a katonai konfliktus július 12-én Izrael miatt robbant ki, mert a zsidó állam nem volt hajlandó hadifoglyok cseréjére. Huszein Muszavi szerint a Hezbollah ezért rabolt el két izraeli katonát, és jelezte: kész kicserélni őket libanoniakra. Hozzátette: Izrael a tárgyalások helyett polgári célpontokat kezdett bombázni Dél-Libanonban, libanoni létesítményeket, nem pedig Hezbollah-rakétaállásokat.

Közben Eörsi Mátyás "nem optimizmusra okot adó" körülménynek nevezte, hogy Libanon budapesti nagykövete, Huszein Muszavi számos alkalommal azonosította kormányát a Hezbollah politikai célkitűzéseivel.

A magyar parlament európai ügyek bizottságának elnöke eszmecserét folytatott Izrael és Libanon budapesti nagykövetével, illetve a magyar Külügyminisztérium illetékes szakállamtitkárával.
 
"Tudjuk, az Izrael és a Hezbollah közötti fegyveres konfliktus úgy kezdődött, hogy a Hezbollah erői Izrael területén megöltek nyolc izraeli katonát, kettőt pedig elraboltak, majd százötven rakétát lőttek ki Észak-Izraelre" - jelentette ki Eörsi Mátyás (SZDSZ) bizottsági elnök a zárt ülést követően. Az ülés apropóját adta az is, hogy az EU külügyminiszterei kedden tűzik napirendre a kérdést.
 
A testület sorrendben David Admon izraeli, Huszein Muszavi libanoni nagykövettel, majd Várkonyi Lászlóval, a külügyi tárca szakállamtitkárával folytatott eszmecserét.

"Nagyon fontos lenne a tartós tűzszünet elérése a konfliktusban, de a bizottság álláspontja szerint a tűzszünet önmagában nem elég: olyan megállapodás kell, amely garantálja a Libanonban működő milíciák lefegyverzését, így Izrael és Libanon békéjének és biztonságának szolgálatát" - szögezte le Eörsi Mátyás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A magyar külügyet is megdöbbentette a kanai bombázás

A magyar külügyminisztérium is mély megrendüléssel és megdöbbenéssel értesült a hétvégi kanai bombázásról, amelyben ötvenhat civil, köztük harminchét gyerek vesztette életét - írta Polgár Viktor külügyi szóvivő közleményében.

MTI Világ

Kissinger: a helyzet kulcsa Iránnál van

A közel-keleti válság tartós megoldása akkor lehetséges, ha Irán a modernizálódás útjára lép, beilleszkedik a nemzetközi közösség rendjébe és a békés együttélést vállalni képes iszlámot képviseli - adja közre gondolatait Henry Kissinger a The Washington Post-nak írt elemzésében.

MTI Világ

Irán csapdába csalta Izraelt Libanonban?

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az izraeli kormány és hadsereg által három héttel ezelőtt gyors nagytakarításnak gondolt libanoni hadjárat elhúzódó és tragikus fejezetként vonul be a zsidó állam és arab szomszédai viszonyának konfliktusokban gazdag történetébe. A véres harcok végső kimenetele még bizonytalan, ám egyet meg lehet jósolni: a konfliktus nyomán a szélsőségesek megerősödése várható mindkét oldalon.

MTI/hvg.hu Világ

Eddig több mint félezer halottja van a harcoknak

Izrael 48 órára függessze fel légi csapásait Dél-Libanonban, miután Kana városban legalább hatvan civil meghalt egy izraeli támadásban. Eközben azonban a Hezbollah sem marad nyugton: csak vasárnap 156 rakétát lőtt ki izraeli célpontokra. Az ENSZ BT nem marasztalta el Izraelt a kanai bombázás miatt. A háborúnak eddig több mint félezer halottja van.

MTI Világ

Vallási vezetők követelik a libanoni háború megállítását

A humanitárius katasztrófa megszüntetésének a közös felhívás szerint három alapfeltétele van: az izraeli kormány azonnal hagyjon fel a libanoni területek elleni támadásokkal; a Hezbollah és a Hamász azonnal szüntessen be minden Izrael-ellenes támadást; végül az amerikai és más kormányok felügyeljék, hogy a felek betartják a tűzszünetet.

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére

Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések