szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországnak elegendő alapja van arra, hogy igényt tartson a kontinentális talapzat felett húzódó északi határa módosítására - mondta el a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak Jurij Trutnyev, az orosz természeti erőforrások minisztere.

Oroszország több mint egymillió négyzetkilométernyi területet szerezne meg, a jeges-tengeri kontinentális talapzat területének csaknem felét. A terület rendkívül gazdag ásványi kincsekben, így kőolajban és földgázban. E kincsek kiaknázására még négy ország: az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és Dánia formál jogot. Az orosz törekvések ezekben az államokban nem keltettek lelkesedést, viszont a lehetőségek kiváltották számos külföldi üzletember érdeklődését.
 
Trutnyev emlékeztetett arra, hogy Oroszország 1997-ben csatlakozott az ENSZ tengerjogi konvenciójához, és már 2001-ben beadta kérelmét a határ kijelölésére. A világszervezet titkársága átadta azt az illetékes bizottságnak, amely kiegészítéseket kért: térképeket, továbbá geológiai bizonyítékokat arra, hogy a Lomonoszov- és a Mengyelejev-hátság a kontinentális talapzat folytatása. Ami pedig a jelenlegi határ pontos koordinátáit illeti, a bizottság arra jutott, hogy azokat a Norvégiával, az Egyesült Államokkal, Kanadával és Dániával a talapzat találkozásánál, illetve a felségvizeken húzódó közös határok pontos meghatározását követően kell kijelölni.
 
A nyári Arktyika 2007 expedíció célja éppen az volt, hogy bizonyítékot szerezzen arra: a jeges-tengeri talapzathoz tartozónak tekintett Lomonoszov- és  Mengyelejev-hátság az orosz kontinentális talapzat folytatása, és így Oroszországhoz tartozónak tekintendő - mondta Trutnyev. Lesöpörte azokat a véleményeket, amelyek szerint kellően meggyőző bizonyítékok szerzéséhez olyan fúrásokra lett volna szükség a Jeges-tenger fenekén, amelyeket Oroszország technikailag nem tud elvégezni.  "Az expedíció résztvevői különböző módszerekkel komplex geofizikai vizsgálatokat végeztek, s ezek eredménye kellően alátámasztja, hogy a két hátság kontinentális jellegű" - mondta.
 
Trutnyev hangsúlyozta: amennyiben az orosz kérelmet az ENSZ bizottsága jóváhagyja, ezzel Oroszország szuverén jogot nyer arra, hogy felderítse és kitermelje az ásványi nyersanyagokat, kábeleket és csővezetékeket fektessen a kiterjesztett kontinentális talapzaton. A határ kitolása sok tízmillió tonna kőolajjal és földgázzal növelné Oroszország tartalékait.
 
"Jelenleg a Lomonoszov- és Mengyelejev-hátság kontinentális jellegének csak a geológiai bizonyítékai állnak rendelkezésre. Az ENSZ bizottsága által kért batimetriai térképek még hiányoznak, ezeknek elkészítése a védelmi minisztérium feladata. Csak a hiányolt részek pótlása után nyújthatja be Oroszország újra kérelmét az ENSZ illetékes bizottságához, s a tervek szerint ez 2010-ben lesz meg" - mondta Trutnyev a lapnak, hozzátéve, hogy akkor majd a külügyminisztériumnak is be kell kapcsolódnia. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Oroszország legnagyobb vállalatai: a Gazprom a csúcson

A legnagyobb orosz vállalatok listáján idén a Gazprom van az első helyen mind vagyonát, mind tiszta bevételét tekintve, és az első tíz legnagyobb vállalat közül öt kőolajjal és földgázzal foglalkozik – derül ki a Finansz. folyóirat listájából, amelyet a cégek éves jelentése alapján állított össze.