szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "Gyurcsány szorult helyzetben" című elemzés írója, Reinhard Olt, a konzervatív napilap bécsi tudósítója a cikk alcímében arra mutat rá, hogy a pártján belüli botrányok komoly csapást jelentenek a kormányfőre. A tapolcai frakcióülésről kiemelte, hogy a frakcióvezetés a "lusta", azaz a bizottsági ülések több mint a feléről távolmaradó képviselők lecserélésben állapodott meg.

Olt beszámol róla, hogy a pártelnök-kormányfő "tisztasági csomagját" nem egyeztette a frakcióval, hanem a médián keresztül hozta nyilvánosságra. A legnagyobb felzúdulást azzal váltotta ki, hogy főállású parlamenti képviselők státusának bevezetését követelte. Ha erre sor kerülne, a képviselők parlamenten kívüli befolyása, illetve bevételi forrásai megszűnnének – mutatott rá a cikkíró, utalva rá, hogy többen vannak olyanok, akik képviselők és polgármesterek is egyben.

Gyurcsány tavalyi "hazugságbeszéde" óta a szocialisták népszerűsége messze elmarad az ellenzéki szövetség, a Fidesz népszerűségétől, javulásra nincs kilátás. Épp ellenkezőleg: szocialista politikusok és funkcionáriusok különböző botrányokba történő belekeveredése még sötétebbé teszi a képet  – fogalmaz a cikkíró, hozzátéve, hogy Gyurcsány párton belüli ellenfelei egyre hangosabban méltatlankodnak. Riválisa, Szili Katalin mindezt ugyan visszafogottan teszi, ám szociális, gazdasági és kisebbségpolitikai kérdésekben mind jobban láthatóan Gyurcsány ellen foglal állást.

A pártelnök korábbi támogatottsága észrevehetően csökkent  – írta a lap, idézve a szocialista Szanyi Tibor újságírók előtt elhangzott, kendőzetlen kijelentését, amely szerint "Gyurcsány nélkül is menni fog, ha az élet úgy kívánja". A FAZ szerint Gyurcsánynak oka volt arra, hogy "tisztasági csomagjával" előre meneküljön.

Ezzel összefüggésben a cikkíró arra utalt, hogy kapcsolatba hozták a Zuschlag-üggyel, amely mögött fiatal szocialista politikusok korrupciógyanús hálózata húzódik meg. Az újság ezt követően részletesen ismerteti az ügyet, utalva arra: a vizsgálatok szerint a Zuschlag nevéhez fűződő fiktív alapítványok kasszájába Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminisztersége idején folytak be különböző pénzek.

Az újság rámutatott: a miniszterelnök állítása, miszerint nem tudott a szabálytalanságokról, ellentétben áll Debreczeni József publicista azon állításával, amely szerint Gyurcsány annak idején előtte jelentette ki: sportminiszterként "minden döntést maga akar meghozni". Ezekben az ellentmondásokban  – mint Olt fogalmaz  – Orbán Viktor és frakcióvezetője csak a jéghegy csúcsát látja. Orbán azután "sajátos csavart" ad a botránynak, azt hangoztatva: "mindez jelzés arra, hogy kormányszinten uniós pénzeket loptak el". Azaz a "Zuschlag-modell" a kormány munkájára általánosságban jellemző  – idézte a Fidesz vezetőjének nyilatkozatát a FAZ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

FAZ: Magyarország radikális kúra előtt áll

Radikális kúra előtt áll Magyarország, a térség még mindig vonzó befektetési célpontja az Európai Unió országai között, arányosan számítva, a legnagyobb deficithalmozó - írta hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

MTI Itthon

FAZ: Gyurcsány külpolitikai irányvonala kétségeket ébreszt

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök külpolitikai irányvonala a kétségeket táplálja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szombati kommentárja szerint. A német konzervatív napilap bécsi keltezésű, terjedelmes írásának bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a magyar kormányfő a közelmúltban Romano Prodi olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain az Európai Unió által favorizált Nabucco gázvezetéket részesítette előnyben az orosz Kék Áramlat meghosszabbításával szemben.

MTI Gazdaság

FAZ: Magyarország Közép-Európa problémás országa

Magyarország gazdasági problémái miatt egy ideje már Közép-Európa problémás országának számít - állapítja meg elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása, amelyet a Magyar Nemzet idézett. A német lap szerint különösen súlyos gondokat okoz a nyolc százalékot meghaladó költségvetési hiány.

hvg.hu Gazdaság

FAZ: menedzser a magyar jegybank élén

Menedzser a magyar jegybank élén címmel a német Frankfurter Allgemeine Zeitung kedden újabb tudósításban foglalkozott azzal, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Simor Andrást jelölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.

MTI Gazdaság

Csányi és Hernádi a Frankfurter Allgemeine Zeitungban

A közép-és kelet-európai régióban vannak olyan vállalkozások, amelyeknek partnerek nélkül is sikerült "a példa nélkül álló feljutás az európai első ligába", s ezt ügyes, nyitott menedzsereknek köszönhetik - írta szombati számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung,

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást

PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész