Mohamed-karikarúrák jelentek meg vasárnapra virradóra Prága közterein. A plakátok egy weboldalra hívják fel a figyelmet, amelynek szerkesztői a szélsőséges iszlamisták térnyerése miatt aggódnak. A hvg.hu cikkéből a csehországi muszlim közösségek bemutatásán kívül azt is megtudhatják, milyen reakciókat váltott ki a cseheknél a 2006-os karikatúrabotrány.

Mohamed-karikatúrák jelentek meg vasárnapra virradóra néhány köztéren Prágában - jelentette a cseh elektronikus média. Az egyik karikatúra, amely a Jylland Posten dán lapban közöltekhez hasonlóan a fején bombás-turbánnal ábrázolja a prófétát, Prága Cerny Most nevű elővárosában jelent meg, ahol a csehországi muzulmánoknak imahelyük van. Egy másik karikatúra - amely a belvárosi Florenc autóbusz-pályaudvarnál jelent meg - Mohamedet pedofilnek minősíti - közölte a közszolgálati televízió. A plakátok egy most készülő internetes weboldalra hívják fel a figyelmet, amelynek szerkesztői saját nyilatkozataik szerint aggódnak amiatt, hogy a szélsőségesek teret nyernek az iszlamisták köreiben.

Húszezer muszlim

Csehország muszlim kisebbsége nagyjából 20 ezer főre tehető, amelyből nagyjából négyszázan születtek az országban. A nem cseh állampolgárságú muszlimok többsége arab, őket követik az afgánok, a szub-szaharai afrikaiak, pakisztániak és más országokból való menekültek. A kormány által „akkreditált” Main Office of Muslim Association (MOMA) ernyőszervezetként három jelentős iszlám közösséget foglal magában: a prágai Islámská nadace v Praze-t, a brnoi Islámská nadace v Brni-t és a muszlim diákok unióját, a Vseobecny svaz muslimskych studentú-t.

Csehországban a MOMA képviseli a „mainstream iszlámot”, de ezen kívül is van két olyan szervezet, amely - noha civil szervezetként van bejegyezve - vallási tevékenységet folytat: az egyik a főleg törökökből álló és Törökország által támogatott kulturális szervezet (Svaz islámskych kulturních center v Praze), a másik pedig a 2001-ben alapított Muslimská unie. Utóbbi főleg olyan cseh muszlimoknak ad otthont, akik áttértek az iszlámra. A Muslimská unie azért érdemel figyelmet, mert nagyon aktív tevékenységet folytat az interneten, vezetője pedig, a szudáni származású Mohamed Abbász korábban kapcsolatban volt egy ismert dzsihadista szervezettel, a Third World Relief Agency-vel. Ennek ellenére nincsenek a dzsihadisták céljait támogató muszlim közösségek, egyes szakértők szerint inkább a csehek részéről van félelem a muszlim csoportok iránt. Jurij Musil szociológus szerint ennek oka, hogy a cseh társadalom túlzottan homogén .

A 2006-ban kirobbant, karikatúrabotrányként elhíresült ügy hatással volt azon országok nemzetbiztonságára, ahol – szolidaritásból – a rajzokat leközölték egyes lapok, de közel sem okoztak olyan feszültséget, mint például egyes nyugat-európai országokban. A régión belül Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Horvátországban láttak napvilágot a karikatúrák.

Csehországban elítélték a rajzok közlését, de közel sem azzal a vehemenciával, ami a nyugat-európai muszlim közösségekre volt jellemző. Mi több, Lukas Lhotan, az Islamske novin cseh muszlim internetes újság munkatársa például azt írta: Európában gazdag hagyománya van a karikatúrának, és normális, ha a karikaturisták célkeresztjében egyházi szimbólumok állnak. Egyben arra is utalt, hogy Jézus Krisztusról is készítettek már gúnyrajzokat .

Korábban kiálltak a karikatúristák mellett (Oldaltörés)

A cseh sajtó mindenesetre kiállt a karikatúristák mellett. A Lidové Noviny című konzervatív prágai lap Totalitarizmus előtt nem szabad meghátrálni című kommentárjában például azt írta, hogy "a demokrácia és a totalitarizmus közti összecsapás a lényege mindannak, ami jelenleg Európa és a muzulmán országok utcáin és kormánypalotáiban történik”.

A liberális Mladá Fronta Dnes pedig azt fejtegette, hogy a karikatúrabotrány a "civilizációk harca”, kicsiben. A lap szerint amikor a muzulmánok arra kérik a dán kormányt, hogy büntesse meg a karikatúrákat közlő szerkesztőséget, kiderül, hogy fogalmuk sincs arról, hogyan működik a világ ezen része. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint az egész botrány tele van alakoskodással. A lap emlékeztetett arra, hogy Szaúd-Arábia kormánya például azonnal hazarendelte dániai nagykövetét, de az már nem zavarja, hogy otthon nagy példányszámban megjelentetik A Cion Bölcseinek jegyzőkönyveit, amely bizonyíthatóan zsidóellenes mű .

A film botrányosabb volt

A karikatúrák közlésénél jóval nagyobb feszültséget gerjesztett Csehországban, amikor 2006 telén a ČTV cseh állami televízióban levetítettek egy dokumentumfilmet, amely – muszlimok véleménye szerint – veszélyes radikálisként mutatta be az iszlám követőit . Az I, Muslim című, rejtett kamerával készített filmen a riporter, Jiří Ovečka egy prágai mecsetbe látogat el, ahol muszlimokkal beszélget az iszlámról. A filmben megszólaló egyik muszlim az iszlám terroristákat a cseh Jan Palach diákhoz hasonlítja, aki – az 1968-as szovjet beavatkozás ellen tiltakozva – felgyújtotta önmagát. Ovečka egy másik beszélgetőpartnere pedig arról beszélt, hogy a Cseh Köztársaságban iszlám törvénykezést kellene bevezetni, visszaállítva egyben a halálbüntetést is. Jiří Ovečka szerint azzal, hogy rejtett kamerával készítette a felvételt, be tudta mutatni, milyenek is a Csehországban élő muszlimok valójában. Az Arab Nagykövetek Tanácsa elítélte a dokumentumfilmet, azt állítva, hogy az manipulatív és elferdíti az igazságot.

A dokumentumfilmről három - állami tulajdonban lévő - egyiptomi lap (Al Gomhuriah, Al Akhbar, Egyptian Gazzette) is beszámolt. Bár egyik egyiptomi lap sem buzdított utcai demonstrációra a film kapcsán, az Egyptian Gazzette főszerkesztője jelezte: könnyen lehet, hogy a cseh termékeket az egyiptomiak bojkottálni fogják. Mindeközben Cyril Svoboda cseh külügyminiszter a tagállamokkal közösen egy olyan közös nyilatkozatot próbált „kierőszakolni”, amely elítéli az iszlám radikalizmust. Erre végül nem került sor, Vladimira Dvorakova cseh politikai elemző szerint ez csak még jobban növelte volna a feszültséget.

Dezső András

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője

Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját