szerző:
MTI

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán visszautasította Barack Obama amerikai szenátor, a demokrata párt valószínű elnökjelöltje kijelentését arról, hogy Jeruzsálemnek Izrael megoszthatatlan fővárosának kell maradnia.

„Ezt a nyilatkozatot teljesen elutasítjuk” – mondta Abbász újságíróknak. „Az egész világ tudja, hogy Kelet-Jeruzsálemet 1967-ben elfoglalták, s mi nem fogadunk el olyan palesztin államot, amelynek nem Jeruzsálem a fővárosa” – tette hozzá.

A Gázai övezetet irányító radikális palesztin mozgalom, a Hamász egyik szóvivője szintén elvetette Obama kijelentését, mondván: az csak újabb bizonyíték arra, hogy az amerikai illetékesek ellenségesek az arabokkal és a muzulmánokkal szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Multikulti palesztin-zsidó állam? Mese habbal

Jossi Sarid Izrael egyik legnevesebb baloldali politikusa és újságírója, aki 2003-ig a baloldali Merec pártot és annak frakcióját is vezette. Jelenleg könyveket ír, saját heti rovata van a Haaretz nevű napilapban, és politikai kommentátorként hallatja ironikus hangját. Izrael kikiáltásának 60. évfordulója kapcsán a két népnek, a zsidónak és a palesztinnak két államot ígérő koncepciójáról kérdeztük.

Vélemény

"Ezek a gyerekek nem fogják elfogadni Izraelt szomszédként"

Itamár Marcus a Jeruzsálemben működő Palesztin Médiafigyelő Intézet igazgatója. A Likud párt 1996-os győzelme után alapították az intézményt, amely azóta is folyamatosan elemzi a palesztin arabnyelvű sajtót. Marcus szerint a közgondolkodást formáló helyi média még mindig nem hajlandó komolyan venni Izrael létjogosutságát.

MTI Világ

Bush Mubarakkal tárgyalt

George Bush amerikai elnök közel-keleti útjának utolsó állomására, Egyiptomba érkezett. Sárm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyen Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyalt.

Vélemény

A zsidók története, ahogy Simon Peresz látja

Izrael kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából Simon Peresz interjút adott külföldi újságíróknak. A mindig is történelmi léptékben gondolkozó 84 éves államfő röviden áttekintette a zsidó nép 3500 éves történelmét, különös tekintettel az utóbbi 60 évre. 1948 óta a több ezer éves szétszóratás után ismét saját állama van 5 és fél millió zsidónak.

MTI Világ

A libanoni kormány engedett a Hezbollahnak

A libanoni hadsereg visszavonta szombaton a kormány két korábbi intézkedését, amely miatt az ellenzéki Hezbollah síita szervezet fegyveresei előző nap elfoglalták Bejrútnak a Nyugat-barát kormány ellenőrzése alatt álló részeit. A Hezbollah üdvözölte a hadsereg döntését, és bejelentette: visszahívja fegyvereseit Bejrút utcáiról.

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

A betlehem után itt a Szent Sír

A betlehem után itt a Szent Sír

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is