szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyosan bántalmazott egy palesztin férfit egy izraeli telepes Ciszjordániában, az esetről készült videofilm szombat óta látható a világhálón.

Nem egészen egy hónap alatt a térségben ez volt a második ilyen incidens, amely videofelvétellel is bizonyítható. A 30 éves áldozat, Mitat Abu Kars elmondása szerint több falubelijével együtt dolgozni próbált földjén szombaton az engedély nélkül épült Aszael zsidó telep mellett, amikor megjelentek telepesek, felgyújtották a földeket, lefogták, megkötözték és megverték. A bántalmazásról az arcán és testén látható zúzódások és véraláfutások tanúskodnak.

Izraeli és külföldi emberi jogi aktivisták éppen az ilyen támadások elrettentésére elkísérték a palesztinokat, és sikerült filmre venniük az incidens utolsó jeleneteit. A palesztin-barát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom közzétette honlapján a videofelvételt, amelyen egy póznához megkötözött férfi ül a földön, körülötte több izraeli katona. Feltűnik egy zsidó telepes, aki odamegy és fejbe rúgja a férfit, mielőtt egy katona ellöki onnan. A videó ezen a linken, vagy az alábbiakban megnézhető.

Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője közölte, hogy a helyszínen letartóztattak egy izraelit, akit támadással gyanúsítanak. Hat palesztint is kihallgattak, akiről feltételezték, hogy kiprovokálták a történteket a föld felperzselésével, de később szabadon engedték őket. A hadsereg csak annyit mondott, hogy a katonákat a zsidó telep közelében összetűző palesztinok és telepesek szétválasztására hívták ki.

A B'Celem izraeli emberi jogi szervezet videokamerákkal látott el palesztinokat, hogy dokumentálhassák a zsidó telepesek erőszakcselekményeit és a vétkesek felkutatására ösztönözzék az izraeli rendőrséget. A támadások azóta egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak - mondta a B'Celem szóvivője. Egy korábbi esetet rögzít az alábbi felvétel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Obama Izrael-barátsága: a palesztinoknak nem tetszik

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán visszautasította Barack Obama amerikai szenátor, a demokrata párt valószínű elnökjelöltje kijelentését arról, hogy Jeruzsálemnek Izrael megoszthatatlan fővárosának kell maradnia.

Hét nap

Palesztin puhatolózás

A közvetlen párbeszéd folytatásáról állapodott meg vasárnap Szanaában a két rivális palesztin mozgalom, a világi Fatah...

MTI Világ

Barak újabb gesztusokat tesz a palesztin félnek

Az izraeli védelmi miniszter engedélyezi rendőrautók, gumilövedékek és éjjellátó készülékek átadását a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű biztonsági erőknek, és azt tervezi, hogy palesztin munkavállalók ezreit engedik majd be Izraelbe.

Vélemény

Multikulti palesztin-zsidó állam? Mese habbal

Jossi Sarid Izrael egyik legnevesebb baloldali politikusa és újságírója, aki 2003-ig a baloldali Merec pártot és annak frakcióját is vezette. Jelenleg könyveket ír, saját heti rovata van a Haaretz nevű napilapban, és politikai kommentátorként hallatja ironikus hangját. Izrael kikiáltásának 60. évfordulója kapcsán a két népnek, a zsidónak és a palesztinnak két államot ígérő koncepciójáról kérdeztük.

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék