szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyenrangú partnereinek szeretné megnyerni Oroszországot és Európát az Egyesült Államok az amerikai rakétavédelmi pajzs elemeinek telepítésében – jelentette ki az amerikai elnöki hivatal szóvivője.

„Stratégiai partnerségre törekszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a latorállamokat, mint Irán is, hogy rakétáival fenyegesse barátainkat és szövetségeseinket” – mondta Gordon Johndroe.

„Olyan rendszert szeretnénk kialakítani az Egyesült Államok, Oroszország és Európa között, amelyben mindenki egyenrangú partnerként vesz részt” – tette hozzá a G8 csúcsértekezletének japán helyszínén a szóvivő.

Az amerikai védelmi minisztérium ugyanakkor „háborús retorikával” vádolta Oroszországot, amelynek célja „idegessé tenni” az Egyesült Államok európai partnereit és eltántorítani őket a rendszerben való részvételtől.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök, aki a csúcson első ízben találkozott George Bush amerikai elnökkel, hétfőn „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte az a washingtoni elképzelést, hogy a rakétavédelmi pajzs egyes elemeit Litvániába telepítsék. Kedden, az amerikai-cseh megállapodás napján Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy „haditechnikai” eszközökkel reagál, amennyiben valójában megkezdődik az amerikai stratégiai rakétavédelmi rendszer telepítése határai közelében.

Oroszország a tervben közvetlen fenyegetést lát nukleáris elrettentő erejével szemben. Washington azt igyekszik bebizonyítani, hogy rakétavédelmi terve nem Moszkva ellen irányul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Putyin meglepte rakétavédelmi javaslatával Busht

Vlagyimir Putyin igencsak meglepte George Busht azzal, hogy új, módosított javaslatot tett egy közös európai rakétavédelmi rendszer létrehozására - a vezető keddi amerikai lapok ezt emelték ki az orosz és az amerikai elnök kétnapos találkozójáról szóló tudósításaikban.

MTI Világ

Gyurcsány az amerikai rakétavédelmi törekvésekről

Csehországnak joga van bekapcsolódni az amerikai rakétavédelmi pajzs kiépítésébe, de szükség lenne arra, hogy ezt a problémát a NATO és a NATO-Oroszország Tanács is megvitassa – jelentette ki Gyurcsány Ferenc abban az interjúban, amelyet szerdán közölt a magyar miniszterelnökkel a legolvasottabb cseh napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes.

MTI Itthon

Tízből hat magyar ellenezne egy rakétavédelmi rendszert

A magyar lakosság harminc százaléka határozottan ellenezné, hogy Magyarországra rakétavédelmi rendszert telepítsenek; hasonló adatokat mértek Szlovákiában és Lengyelországban is - derül ki a TÁRKI és Central European Opinion Research Group (CEORG) júliusban végzett kutatásából.

MTI Itthon

A rakétavédelmi rendszerről tárgyalt Gyurcsánnyal Topolánek

Csehországnak joga van kétoldalú szerződést kötni az amerikai rakétavédelmi rendszerhez kapcsolódásról, ugyanakkor Prága nemcsak NATO-partnereivel, hanem Oroszországgal is konzultál a kérdésről. Ezt a cseh miniszterelnök mondta pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

MTI Világ

Francia nem az amerikai rakétavédelmi tervre

Franciaország nem kíván részt venni az amerikai rakétavédelmi tervben - közölte hétfőn Brüsszelben a párizsi védelmi minisztérium egyik illetékese, Robert Ranquet, aki azt mondta, országa a nukleáris elrettentésben bízva próbálja magát megvédeni a lehetséges veszélyektől.

MTI Világ

Új rakétavédelmi rendszert telepített Japánba az USA

Az amerikai hadsereg - most első ízben - mobil rakétafelderítő rendszert telepített pénteken Japánba, hogy megvédje a távol-keleti országot egy esetleges észak-koreai rakétatámadással szemben - jelentette be a japán védelmi minisztérium.

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda