szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjeinek csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeivel együtt, közös listán van esélyük mandátumot szerezni az őszi romániai parlamenti választásokon – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke Tusnádfürdőn, az ötödik EU-tábor kedd esti megnyitóján.

Kelemen elmondta: a romániai magyarság számaránya 6,6 százalék, a választási küszöb pártok számára 5 százalék, koalíciók számára pedig alapvetően 8 százalék. A helyhatósági választások eredménye arra enged következtetni, hogy az RMDSZ-nek van esélye megszerezni a szavazatok öt százalékát – mondta Kelemen. Hozzáfűzte, hogy szerencsésebb lenne, ha az MPP – amely választási koalíciót javasol – közös listán indulna az RMDSZ-szel.

Véleménye szerint koalícióra nem léphet a két alakulat, mert nem szerezhetik meg a szavazatok nyolc százalékát. Ami egy újabb választási koalíciós párt esetleges bejegyzését illeti, arra szerinte nincs már elegendő idő. Ezért Kelemen úgy véli: marad az RMDSZ által felajánlott lehetőség, amelynek értelmében a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában állítson jelölteket a két alakulat az RMDSZ listáin. Az MPP jelöltjei, amennyiben mandátumot szereznek, megtarthatják saját arculatukat.

Az EU-tábort öt évvel ezelőtt kezdeményezte Tusnádfürdő akkori polgármestere, Zólya Zoltán és Vastagh Pál akkori MSZP-s országgyűlési képviselő. „Nem politikai tábort kívántunk szervezni, csupán szélesíteni az erdélyi nyári szabadegyetemek kínálatát” – fogalmazott Borboly Csaba, a tábort szervező Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke.

Tonk Márton, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári karának dékánja, az egyik előadó hangsúlyozta: noha az általa képviselt intézményt sokan a magyar politikai jobboldallal azonosították, az egyetem egyik párthoz, ideológiához sem kíván csatlakozni.

A táborban mintegy 150 középiskolás diák és egyetemi hallgató van jelen. A szervezők tájékoztatása szerint Folytonosság és reform az erdélyi magyar politikában címmel tart előadást Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Július 11-én, az RMDSZ európai parlamenti képviselői is jelen lesznek a táborban. Winkler Gyula a globális és uniós gazdasági folyamatoknak az erdélyi gazdasági perspektívákra gyakorolt befolyásáról beszél, míg Sógor Csaba az európai Erdély és az erdélyi Európa viszonyrendszerét boncolgatja.

A július 8. és 13. között zajló rendezvényt a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének Programirodája és a Sapientia EMTE kolozsvári kara szervezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Markó: „szörnyszövetségek” az RMDSZ ellen

Erdély egyes megyéiben „szörnyszövetségek” jöttek létre a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), illetve a Nagy-Románia Párt (PRM) között, hogy megakadályozzák a RMDSZ helyhatósági tisztségekhez jutását – hívta fel a figyelmet a jelenségre Markó Béla, a szövetség elnöke.

MTI Világ

Negyedik helyre futott be az RMDSZ

Minimális különbség van a román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyhatósági választási eredményei között az első forduló után – derül ki a román országos választási iroda (BEC) délelőtt a voksok csaknem teljes feldolgozottsága alapján kiadott közleményében.

MTI Világ

Színt váltanak az RMDSZ-s tisztségviselők

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számos polgármestere és önkormányzati képviselője függetlenként vagy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben száll versenybe a júniusi romániai helyhatósági választásokon – írja a Krónika.

MTI Világ

Kulcsfontosságú pozíciókat szerzett az RMDSZ Székelyföldön

A romániai helyhatósági választásokon Székelyföldön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg a legtöbb kulcsfontosságú vezetőpozíciót, de számos településen vetélytársa, a Magyar Polgári Párt (MPP) erős frakcióval foglalhat helyet majd a helyi tanácsokban - ez rajzolódik ki a vasárnapi választások részleges eredményeiből.

MTI Világ

RMDSZ: pártbeszéd helyett párbeszédre van szükség

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei a magyar emberek pártján állnak, akik párbeszédre és nem pártbeszédre kíváncsiak - jelentette ki pénteken Aradon Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke a szövetség helyi kampánynyitó rendezvényén.

MTI Világ

RMDSZ: a magyar politikusok ne avatkozzanak a kampányunkba

Bárki utazik Erdélybe Magyarországról, bármit is mond ott egy választási kampány idején, utána hazamegy, és otthagyja az erdélyi magyar közösséget a gondjaival - fejtette ki az MTI-nek a hétvégén Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke.

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga