szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Radovan Karadzsics őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él.

A Treskavica-hegységben, Savnik településtől néhány kilométernyire, nehezen megközelíthető vidéken álló falucska lakóinak többsége nem volt bőbeszédű, amikor az egykori boszniai szerb vezető elfogásáról kérdezték. "(Radovannak) öngyilkosságot kellett volna elkövetnie, hogy ne jusson a kezükre, de nem tudta megtenni, és a mieink (a szerbek) elárulták őt" - mondta Dusa Karadzsics, Radovan unokanővére, egyike azon ritka rokonoknak, akik hajlandóak voltak megszólalni. Férje, Vucsko Karadzsics megmutatta Radovan fotóit szerény külsejű házunk falain, valamint a családfát, bizonyítékul arra, hogy a valóban hétfőn elfogott szökevény rokona. 
 
"Büntet minket az Úr, Isten elpusztít bennünket (szerbeket)" - mondta. "A szerb nép mindig is áruló volt, és az is marad" - tette hozzá keserűen Dusa, miközben szakadó eső verte az alig huszonöt házból álló falut. 
 
Akárcsak Karadzics, Petnica számos lakója hagyta el a falut a szebb jövő reményében. A boszniai szerbek egykori vezére serdülőként került el faluból, előbb Montenegróban, majd Szarajevóban folytatott tanulmányokat. Amikor még élt az édesanyja, Jovanka Karadzsics, a meglepetésszerű látogatókat, főként a nemzetközi igazságszolgáltatás leginkább körözött szökevényéről információk után kutató újságírókat egyértelműen kedvesebben fogadták. De 2005-ben, Jovanka 83 éves korában bekövetkezett halála óta még a közeli család, így fivére, Luka is ritkán látogat a faluba. 

Petnicában Karadzsics elfogása után olyan a hangulat, mint egy nemzeti gyász idején. Egy férfi, aki a nevét nem árulja el, kijelenti: a faluban senki sem fog beszélni az őrizetbe vételéről. "Tudjuk, hogy elfogták, de senki sem akar erről beszélni" - mondja, hozzátéve, hogy Petnicában fájdalmas, sőt veszélyes dolog erről az eseményről vitázni. "Azok, akik támogatják Karadzsicsot, úgy hiszik, hogy soha nem fogják el, azok pedig, akik bűnözőnek tartják, azt gondolják, hogy a letartóztatása politikai bohózat, és nem kívánnak belekeveredni" - tette hozzá. Petnica többi - szemmel láthatólag dühös - lakója minden kommentártól elzárkózik. 
 
A 63 éves Radovan Karadzsicsot hétfőn fogta el Szerbiában a szerb titkosszolgálat. Tizenhárom évvel azután került rács mögé, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék körözést adott ki ellene. Többek között azzal vádolják, hogy a boszniai szerb hadsereg akkori vezérkari főnökével, Ratko Mladiccsal - aki továbbra is szökésben van - kitervelte a kelet-boszniai Srebrenicában elkövetett népirtást, ahol 1995-ben közel 8 ezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg. Ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság Európában a második világháború óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Álnéven praktizált Karadzsics Belgrádban – fotó

Radovan Karadzsics annyira bízott álcázásában, hogy az utóbbi időben Belgrádban élt, s egy magánrendelőben alternatív gyógyászattal foglalkozva pénzt is keresett - derült ki kedden egy sajtóértekezleten.

MTI Világ

Őrizetbe vették Radovan Karadzsicsot

A volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat ügyvédje szerint július 18-án, pénteken, a Belgrád és a szerb főváros melletti Batajnica település között közlekedő buszon vették őrizetbe. Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire.

MTI Világ

Brüsszelhez igazították Karadzsics elfogását

Elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, a több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat, akinek terhére többek között a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.