szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Törvényerőre emelték Olaszországban azokat a közbiztonsági szigorításokat, amelyeket Silvio Berlusconi jobboldali miniszterelnök rendelt el az illegális bevándorlók ellen, röviddel kormányra kerülése után.

A szenátus 161:120 arányban fogadta el a törvénycsomagot, amely az ittas vezetéstől a szervezett bűnözésig több területen is hatékonyabbá igyekszik tenni a hatóságok fellépését. Elsősorban bevezeti az illegális bevándorlás bűncselekmény kategóriáját; ezt a cselekményt 6 hónaptól 4 évig terjedő börtönnel büntethetik.

Megkönnyíti ezen bevándorlók kiutasítását, lehetővé teszi az illegálisoknak bérbe adott lakások elkobzását, és a tulajdonosok szabadságvesztéssel való büntetését is. Ugyancsak megkönnyíti a szervezett bűnözők javainak konfiskálását. Harmadával megnöveli a kiszabható büntetést, ha illegális bevándorló követi el a bűncselekményt.

Az intézkedések bírálatot váltottak ki a baloldalon, a katolikus egyházban, a jogvédő szervezetekben és az Európai Unió köreiben is. Az olasz szenátus elnöke egyenesen alkotmányellenesnek nevezte az illegális bevándorlók másoknál súlyosabb megbüntetését, mert az ellentmond a törvény előtti egyenlőség elvének.

A jobboldal a bűnözés elleni erőteljes fellépés ígéretével nyerte meg az áprilisi parlamenti választásokat, s különösen a külföldiek által elkövetett bűntetteket állította a kirakatba a választási kampányban. A szerdai szenátusi szavazás kapcsán az Északi Liga egyik tagja Brescia példáját hozta fel, ahol szerinte 2007-ben a külföldiek követték el az emberölési kísérletek és a lopások 60 százalékát s az utcai rablások 82 százalékát.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ujjlenyomatvétel romáktól: finomodott az olasz ukáz

Az olasz belügyminisztérium közzétette az országban élő roma lakosság összeírásának módjára vonatkozó irányelveit, amelyek értelmében a hatóságok csak azoktól vesznek ujjlenyomatot, akiknek nincs érvényes személyazonosító okmányuk.

MTI Világ

Az EP tiltakozik olaszországi romák ujjlenyomat-vétele ellen

Az olaszországi romák összeírása kapcsán csütörtökön Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) tiltakozott az ujjlenyomatvétel alkalmazása ellen, és úgy véli: a kirekesztő intézkedések nem segítenek a bűnözés elleni harcban.

MTI Világ

Olaszország: könnyebb kiutasítás, nehezebb családegyesítés

A Nápolyban bűzlő szeméthegyek ügye, valamint a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem kérdése volt a két kiemelt téma Silvio Berlusconi olasz kormányfő kabinetjének első teljes ülésén, amelyet éppen a szemételhelyezési válsággal küszködő dél-olaszországi városban tartottak szerdán.

Világ

EP-képviselők az olasz romaellenes pogromokról

Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén vita robbant ki az Olaszországban élő, többségében Romániából érkező cigányok elleni pogromokról. Vladimir Spidla, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa kijelentette: meg kell büntetni a rasszista támadások elkövetőit. A Roma Sajtóközpont összefoglalóját olvashatják.

MTI Világ

Letette az esküt az új olasz kormány

Letette a hivatali esküt csütörtökön az új olasz kormány, amelynek élén Silvio Berlusconi milliárdos üzletember, veterán jobboldali politikus áll.

MTI Világ

Olaszország bekeményít a bevándorlókkal szemben

A régi-új kormányfő, Silvio Berlusconi által beígért, az illegális bevándorlás elleni intézkedésekről határoznak hamarosan több tárca bevonásával Olaszországban - erősítette meg szombaton Roberto Maroni igazságügyi miniszter.