szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Paddy Ashdown volt nemzetközi főmegbízott szerint az 1992-95-ös háború óta soha nem állt ilyen közel a széthulláshoz Bosznia mint most, és az Európai Uniónak többet kell tennie, hogy megelőzze a balkáni államalakulat felbomlását.

Ashdown a The Observer című brit újságnak adott, vasárnap megjelent nyilatkozatában rámutatott, hogy a boszniai Szerb Köztársaság létrehozta párhuzamos intézményeit, és a kiváláson ügyködik. Kijelentette, hogy Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető ugyan hamarosan a hágai Nemzetközi Törvényszék elé kerül, "de Bosznia felosztása, amelyről (Karadzsics) álmodozott, most valószínűbb, mint bármikor azóta, hogy menekülni kényszerült".

Az 1995-ös daytoni békemegállapodás alapozta meg Bosznia-Hercegovina mostani államalakulatát, amely két entitásból, a boszniai Szerb Köztársaságból és a Bosnyák-Horvát Föderációból áll.

Ashdown szerint Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő agresszívan megy szembe a reformok évtizedével, és a daytoni megállapodásban garantált autonómiát arra használja fel, hogy aláássa magának a megállapodásnak a lényegét.

A brit politikus, aki az ENSZ képviseletében 2002 és 2006 között vaskézzel irányította Bosznia-Hercegovinát, úgy véli, hogy az Európai Uniónak a nyomásgyakorlás eszközeként kellene használnia Bosznia EU-tagsági törekvését, olyan reformok végrehajtására kellene ösztönöznie, amelyek megerősítenék a szarajevói központi kormányt.

"Brüsszelnek ellen kell állnia a boszniai állam aláaknázását célzó kísérleteknek, ragaszkodnia kell azokhoz az alkotmányos reformokhoz, amelyek segítségével Bosznia működőképesebbé válhat, és felveheti a küzdelmet a korrupció ellen" - mutatott rá a politikus, aki szerint Brüsszelnek tudatosítania kell a szomszédos Szerbiában: európai integrációs törekvéseiben a siker egyik kulcseleme, hogy támogassa a boszniai államot, és ne segítse a szakadár erőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!