szerző:
MTI

Március 16-én kezdődik az alsó-ausztriai tartományi bíróságon az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl pere, aki 24 éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát.

Tudatában volt tettei súlyának
A St. Pölten-i székhelyű testület szóvivője, Franz Cutka csütörtökön megerősítette az időpontot. Az esküdtek bevonásával zajló tárgyalás előreláthatóan öt napig fog tartani, javarészt a nyilvánosság kizárásával. A sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen.

A világszerte nagy port felvert amstetteni eset tavaly áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzlnek hét gyermeke született a ma negyvenkét éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi bevallása szerint egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött idén tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a nagyszülők magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.

A tartományi ügyészség november közepén ismertette 27 oldalas vádiratát, amelynek pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel.

Amennyiben az esküdtszéki tanács az emberölés büntettében is bűnösnek találja a 73 éves vádlottat, a bíró akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélheti. A legsúlyosabb büntetési tételt csak az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.

Az ügyészség az emberölés vádját arra a szakértői jelentésre alapozta, amely szerint a mérnöknek tisztában kellett lennie azzal, hogy az 1996-ban világra jött újszülött életveszélyes állapotban van, mégis elmulasztotta a segítséghívást.

Bár a pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagymérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. Erre való tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után helyezzék el az abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben.

Úgy tudni, hogy a mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni a tárgyaláson.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Nem bán semmit az amstetteni rém

Nem mutat megbánást a rendőrségi kihallgatáson az amstetteni rém, leányának 1984-es bezárását azzal indokolta, hogy „Elisabeth nehéz gyerek volt”, ő csak meg akarta óvni attól, hogy "drogos legyen”.

MTI Világ

Saját anyját is befalazta az amstetteni rém

Saját anyját is befalazta az "amstetteni szörnyetegként" emlegetett Josef Fritzl, bosszúból azért, mert sosem kapott szeretet tőle, csak ütleget és megaláztatást - derül ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket a pszichiátriai vizsgálat során folytattak vele.

MTI Shake

Az amstetteni rém gyerekei, unokái is iskolába készülnek

A többi osztrák gyerekhez hasonlóan az "amstetteni rém" gyermekei-unokái számára is megkezdődik hétfőn az iskola. Legalábbis annak a háromnak a számára, aki a szörnyű bűncselekmény lelepleződéséig a nagyszülőkkel, rendes körülmények között élt.