szerző:
MTI

Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke utasította az amerikai katonai vezetőket, hogy tegyenek további előkészületeket az iraki csapatkivonásra.

A demokrata párti új elnök szerdai első teljes munkanapján Joseph Biden alelnökkel, valamint az elődje, a republikánus George Bush kormányában is szolgáló Robert Gates védelmi miniszterrel és Mike Mullen admirálissal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével áttekintette az iraki és az afganisztáni helyzetet.

A fehér házi tanácskozáson jelent volt David Petraeus tábornok, a térségben folytatott amerikai hadműveletekért felelős Középső Parancsnokság vezetője is, Raymond Odierno, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka pedig videokapcsolat segítségével vett részt a beszélgetésben.

Obama a megbeszélés után közleményben tudatta: utasította a katonai vezetőket, hogy dolgozzanak ki további terveket a "felelősségteljes" iraki csapatkivonás végrehajtására. Az elnök hamarosan találkozik a vezérkari főnökök egyesített bizottságával is.

A dokumentum a kivonulás menetrendjéről nem tett említést, a szerdai tanácskozás ezért inkább a napirend kialakításának jelképes része volt az elnök első teljes munkanapján, mintsem az Obama által a csapatkivonásra tett gyakori ígéretek teljesítése. A csapatkivonás jóval összetettebb feladatnak ígérkezik annál, hogy az új elnök egyetlen tollvonással véget vessen az amerikai katonai jelenlétnek az arab országban.

Obama és Biden az elnökválasztási kampányban mindazonáltal sokszor bírálta, hogy Bush miként irányította az iraki hadműveleteket. Obama egyik kulcsfontosságú kampányígérete pedig az volt, hogy hivatalba lépése után 16 hónapon belül kivonja az amerikai erőket az arab országból. A kampányban a választókat főként az iraki helyzet foglalkoztatta, bár a gazdasági válság ezt a kampány végén háttérbe szorította.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Legkevesebb 55 halott egy észak-iraki robbantásban

Legkevesebb 55 halottja és 120 sebesültje van egy öngyilkos merényletnek, amelyet csütörtökön ebédidőben hajtottak végre az észak-iraki Kirkukhoz közel egy étteremben - közölte a városi rendőrség parancsnoka.

MTI Világ

Rumsfeld is felelős Abu Graibért és Guantánamóért

Donald Rumsfeld volt védelmi minisztert és az amerikai vezetés más tagjait is felelősség terheli azért, hogy amerikai fenntartású börtönök foglyai visszaélések áldozatai lettek - állapította meg egy szenátusi bizottság jelentése.

MTI Világ

Vádemelés a Blackwater biztonsági cég-ügyben

Vádat emeltek az Egyesült Államokban a Blackwater amerikai biztonsági magáncég öt alkalmazottja ellen annak az iraki fővárosban történt tavalyi lövöldözésnek az ügyében, amelyben tizenhét iraki civil vesztette életét - közölte szombaton az amerikai sajtó.

MTI Világ

Két merénylet 15 embert ölt meg Irakban

Teherautóba rejtett pokolgéppel két öngyilkos merényletet követtek el csütörtökön az iraki Fallúdzsában; 15 ember életét vesztette és mintegy 150-en megsebesültek - közölte a rendőrség.

MTI Világ

Merényletsorozat Bagdadban: már nyolc halott

Hat merényletet követtek el hétfő reggel az iraki fővárosban; a támadásokban legkevesebb nyolcan meghaltak, és huszonöten megsebesültek - közölte egy belügyminisztériumi forrás.