szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyveres támadás ért reggel két közintézményt Kabulban, az afgán fővárosban. A legújabb hírek szerint legkevesebb 12 halottjuk és sok sebesültjük van a támadásoknak, amelyekben állítólag hét kamikaze is életét vesztette - közölték biztonsági illetékesek.

Az igazságügy-minisztériumot és az afgán büntetés-végrehajtási igazgatóság irodáit érte támadás, a hírek szerint a támadók közül többen robbanómellényt viseltek. A kormány ellen harcoló tálibok azonnal magukra vállalták az akciókat.

Egy helyi rendőrökre hivatkozó jelentés ugyanakkor arról szól, hogy tűzharc tört ki a közeli elnöki palotánál tálib lázadók egy csoportja és az afgán biztonsági erők őket üldöző osztaga között, egy ember meghalt, és többen megsebesültek.

A palota környéke, ahol nagykövetségek és kormányépületek vannak, szigorúan védett terület. Másnapra, csütörtökre várják az afgán fővárosba Richard Holbrooke-ot, Barack Obama amerikai elnök térségbeli különmegbízottját.

Az igazságügy-minisztérium egyik munkatársának szerint legkevesebb öt fegyveres tört be kalasnyikovokkal és kézigránátokkal a minisztérium épületébe, s a biztonság erőkkel vívott tűzharcban két támadó meghalt. Egy másik szemtanú szerint legkevesebb három minisztériumi alkalmazott is életét vesztette.

Egy név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati tiszt arról számolt be, hogy két kamikazét öltek meg a minisztériumban - az egyiket az első, a másikat a harmadik emeleten -, és úgy gondolják, hogy még egy támadó bujkál a harmadikon.

Szarvar Danis igazságügy-miniszter azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy az épületben rejtőzködik, és több fegyveres is van még ott. "Még folyik a harc. Gránátokat és AK-47-eseket használtak - mondta. - Dolgozók is vannak még az épületben lévő irodáikban."

Az épületet körülvették a katonák. Egy riporter fegyverropogást hallott bentről, amit később elnyomott a kiérkező mentő- és tűzoltóautók szirénája.

A főváros egy másik részén, a Hair Hana negyedben álló büntetés-végrehajtási igazgatóságot öngyilkos robbantók támadták meg, s egy rendőrtiszt közlése szerint a merényletnek "számos áldozata" van.

Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő azt mondta, hogy öt harcosuk támadta meg a minisztériumot, és kettő másik az igazgatóságot, válaszul az állítólagos rossz bánásmódra, amelyben a tálib foglyok részesülnek a kormány börtöneiben. "Figyelmeztettük az afgán kormányt, hogy állítsa le a foglyok kínzását" - mondta a szóvivő, aki titkos helyről beszélt telefonon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Washington nem nyugszik bele a kirgiz nembe

Az Egyesült Államok folytatja tárgyalásait Kirgizisztánnal a közép-ázsiai országban létesített amerikai légitámaszpont fennmaradásáért annak ellenére, hogy Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő bejelentette a manaszi támaszpont bezárását - közölte a biskeki amerikai nagykövetség.

MTI Világ

Oroszország nem engedi át az Afganisztánba szánt utánpótlást

Moszkva nem adott engedélyt az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, hogy a területén keresztül szállítsanak utánpótlást Afganisztánban lévő csapataiknak - közölte csütörtökön Alekszej Maszlov hadseregtábornok, Oroszország főképviselője a NATO-nál.

MTI Világ

"Ha szeretitek Obamát, mutassátok meg, mennyire"

Barack Obama megválasztott amerikai elnök jóvá fogja hagyni a Pentagon összesen 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítésről szóló tervét, de csak azért, hogy az új kormányzat időt nyerjen az ottani háború újraértékeléséhez - írta keddi számában a The Washington Post.

MTI Világ

Tévedésből öltek az amerikai katonák

Hat afgán rendőr és egy civil meghalt, amikor a rendőrök tévedésből fegyveres összetűzésbe kerültek amerikai katonákkal szerdán hajnalban Afganisztán déli részén - közölték afgán források és az amerikai hadsereg.

MTI Világ

Afganisztánban az ENSZ-főtitkár

Afganisztánba érkezett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy megbeszélést folytasson Hamid Karzai elnökkel. Látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre - közölte az afgán elnöki hivatal.

MTI Világ

Országnyi drogveteményes Afganisztánban

A NATO-kontingens jelenléte óta Afganisztánban több mint húszszorosára nőtt a kábítószer előállítására alkalmas növények vetési területe - írja a News című pakisztáni lap.

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

Nem kapnak kártérítést a bicskei gyermekotthonban molesztált fiúk

Nem kapnak kártérítést a bicskei gyermekotthonban molesztált fiúk

"Karanténba" rakja olasz edzőjét a Honvéd

"Karanténba" rakja olasz edzőjét a Honvéd