szerző:
MTI

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette az elmúlt évek legnagyobb terrorista pere kezdődött meg szerdán Németországban.

Az illetékes düsseldorfi tartományi bíróság az Iszlám Dzsihád Unió (IDU) elnevezésű, az al-Kaidához közel álló terrorszervezet négy tagjának ügyét vizsgálja, akik a vád szerint elsősorban németországi amerikai létesítmények, köztük katonai támaszpontok ellen akartak robbantásos merényleteket elkövetni.

A vádlottak padján három német és egy török állampolgár ül, akik az IDU úgynevezett Saar-vidéki csoportját alkották. A három németet a hatóságok másfél évvel ezelőtt vették őrizetbe, míg negyedik társukat Törökországban fogták el. A németek közül kettő korábban az iszlám vallásra tért át.

A több száz oldalas ügyészségi jelentés szerint a nyomozó hatóságok a csoport különböző Saar-vidéki rejtekhelyein hatalmas mennyiségű, "házilagos készítésű" robbanóanyagot foglaltak le. Hivatalos közlés szerint, amennyiben a gyanúsítottak a tervezett merényleteket végrehajtották volna, azok véresebbek lettek volna, mint az 56 halálos áldozattal járó, 2005. júliusi londoni és a 191 halálos áldozatot követelő, 2004. márciusi madridi merénylet.

Az Üzbegisztánban létrehozott Iszlám Dzsihád Unió németországi csoportját 2007 januárja óta figyelték a helyi hatóságok, amelyek a készülő merényletekről amerikai kollégáiktól kaptak tájékoztatást. Az amerikai szervek ugyanis  egy pakisztáni terrorista kiképzőtáborból küldött "gyanús" e-mailek birtokába jutottak, amelyek az Iszlám Dzsihád Unió által tervezett németországi merényletekre utaltak. Az amerikai-német egyeztetés keretében 2007 júniusában, a heiligendammi G8-csúcson George Bush akkori elnök és Angela Merkel kancellár közösen tájékozódott a nyomozás pillanatnyi állásáról. "Az együttműködés olyan szoros volt, mint még soha" - nyilatkozott akkoriban a Der Spiegelnek a Bush-kormányzat belbiztonsági minisztere. Michael Chertoff szerint a két ország biztonsági szervei több hónapon keresztül közös nyomozást végeztek, s az akció fedőneve - a germán mitológia egyik királyáról elnevezve - "Alberich-hadművelet" volt.

Bírósági források szerint a szerdán kezdődött per akár két évig is eltarthat. A 23 és 30 év közötti gyanúsítottakat terrorszervezeti tagsággal, illetve gyilkos merényletkísérletek tervezésével vádolják. Amennyiben a vádpontok beigazolódnak, a terroristákra életfogytig tartó, illetve legkevesebb 10 évi börtön vár.

Az Iszlám Dzsihád Unió 2005 óta szerepel a washingtoni külügyminisztériumnak a külföldi terrorszervezetekről összeállított listáján. A szervezet fokozatosan terjesztette ki tevékenységét több közép-ázsiai országra, majd egy sor európai államra, köztük Németországra.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Politico: Nem áll jól Orbán szénája

Politico: Nem áll jól Orbán szénája

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa

Nem lesz új filmügyi kormánybiztos Andy Vajna helyett

Nem lesz új filmügyi kormánybiztos Andy Vajna helyett

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál