szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött csütörtökön, hogy bűncselekményért elítélt ember az ellene lefolytatott per végeztével, ártatlanságának bizonyítása végett már nem kérheti DNS-teszt elvégzését.

A testületben a konzervatív bírák többsége 5-4 arányban helytelenítette, hogy az alaszkai szövetségi bíróság egy bűnügyben megmásította egy alsóbb fokú bíróság döntését. Az alsóbb fokú bíróság azon döntését változtatta az ellenkezőjére az alaszkai szövetségi bíróság, hogy a nemi erőszakért 1994-ben 26 évi börtönbüntetésre ítélt William Osborne utólag nem kérhet DNS-vizsgálatot magával szemben.

"A DNS-teszt olyan egyedülálló bizonyítási eszköz, amelynek segítségével felmenthetők a tévesen elítéltek. De az ilyen vizsgálatok önmagukban nem elegendők bűnügyek megoldásához. Azon ügyekben, amelyekben van elegendő másfajta bizonyíték (...), a tudomány önmagában nem bizonyíthatja egy elítélt ártatlanságát" - olvasható a Legfelsőbb Bíróság határozatában.

A testület döntése csekély jelentőségű, mert a szövetségi kormány és az 50 amerikai szövetségi államból 47 már alkotott törvényt, amely megengedi, hogy az elítéltek bizonyos esetekben felhozhatnak saját védelmükben genetikai bizonyítékokat. Csak Alaszkában, Massachusettsben és Oklahomában nincs DNS-teszt törvény. Van olyan állam, amelyben csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében kérhető DNS-teszt, és van olyan, amelyben nem kérhető, ha a vádlott már bevallotta bűnösségét. DNS-vizsgálat révén eddig 232 olyan embert mentettek fel az országban, akit előzőleg bűnösnek találtak gyilkosságban, nemi erőszakban vagy más erőszakos bűncselekményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Bűnügyek felderítése: háromezer üggyel van elmaradva a DNS-labor

Elhúzódó nyomozások gyorsítása miatt sürgetik a DNS-vizsgálatok elvégzését a hatóságok. Ahhoz azonban, hogy ezek szintideje csökkenjen, több százmillió forint kellene, hogy a laborok kapacitáshiányát orvosolják, és a lemaradásokat behozzák. Egyébiránt a rendőrség is sokkal tartozik.

MTI Tech

DNS-vizsgálat deríthet fényt egy csillagászati rejtélyre

Olasz és brit kutatók DNS-vizsgálat céljából exhumáltatni szeretnék Galileo Galilei (1564-1642) csillagász földi maradványait, hogy kiderítsék, miként befolyásolták súlyos szembántalmai az asztronómus némely felfedezését.

MTI Tech

Meghökkentő titkot rejt Ötzi DNS-e

Hiába ötezer éves, még mindig képes meglepetéseket okozni Ötzi, az osztrák-olasz jégmúmia. Genetikai vizsgálatának során ugyanis kiderült, az "öregfiú" egy mára már teljesen elveszett genetikai csoporthoz tartozott.

Sorkövető

Nyereg alatt puhított magyar DNS-ek

Akik a magyarság török, iráni, mezopotámiai eredetének bizonyítását remélték térségünk eddig legkiterjedtebb etnogenetikai vizsgálatától, most bizonyosan csalódnak. A frissen publikált adatokból kiderül, már a honfoglalás idején túlnyomórészt európai volt genetikai állományunk. Akik viszont a népek keletkezését, az etnogenezist illetően nem a meseszerű magyarázatokat, inkább a tényeket kedvelik, számos izgalmas adatot és főleg kérdést köszönhetnek a mostani kutatásnak.

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte