szerző:
MTI

Az orosz politikai rendszer át fog alakulni, messzemenően nyitott és rugalmas lesz, és megfelel majd a szabad, jómódú, kritikusan gondolkodó, magabiztos emberek politikai kultúrájának, de ehhez az országnak saját útját kell bejárnia - vélekedett Dimitrij Medvegyev orosz államfő a gazeta.ru című internetes újságban csütörtökön megjelent cikkében.

A terjedelmes cikk legvégén az elnök rámutatott: mindezt azért írta, hogy minden orosz állampolgárhoz eljuttassa a stratégiai feladatokról, az ország jelenéről és jövőjéről szóló elképzeléseit, s hozzászólásra hívjon mindenkit, akinek van mondanivalója: a javaslatokat figyelembe veszik majd a parlamenthez intézett éves elnöki üzenet szerkesztésekor.

Medvegyev szerint a politikai harc főszereplői a legtöbb demokratikus államhoz hasonlóan itt is a pártok lesznek, s azok jelölik majd ki a végrehajtó szerveket és jelölnek elnököt, nem pedig megfordítva. Az államfő azonban hozzátette: Oroszország demokratikus államot fog felépíteni, figyelembe véve a külföldi modelleket is, de saját történelmi tapasztalataiból kell kiindulnia és nem fogja mechanikusan lemásolni a külföldi példákat, hiszen a civil társadalmat nem lehet külföldi hitelekből megvásárolni, a hatékony bírósági rendszert nem lehet importálni, a szabadságot nem lehet kimásolni egy könyvből.

Cikkében Medvegyev úgy ítélte meg, hogy a demokratikus intézmények lényegében már kialakultak, bár még távol állnak az ideálistól, de a civil társadalom még gyenge, csekély az önszerveződés szintje és gyenge az önkormányzás. Hangsúlyozta: Oroszország többet nem sieti el a politikai reformokat. "A sietség és az átgondolatlanság történelmünkben nem egyszer tragikus következményekhez vezetett, a szakadék szélére lökte Oroszországot, s még a legnemesebb célok érdekében sincs jogunk kockáztatni vagy veszélyeknek kitenni az emberek életét" - írta.

Az elnök szerint Oroszországnak korszerű, hatékony bírósági rendszerre van szüksége, amely meg tudja védeni a demokráciát a korrupció ellen, ez a demokrácia fejlesztésnek kulcseleme. A demokráciának ugyanis szüksége van védelemre, akárcsak az állampolgárok alapvető szabadságjogainak, mégpedig első sorban a korrupcióval szemben, amely önkényt, szabadsághiányt és igazságtalanságot szül. Medvegyev meggyőződésének adott hangot, hogy a széleskörű társadalmi támogatottsággal rendelkező bíróságok hivatottak a társadalom korrupciótól való megtisztítására.

Az államfő rámutatott: a demokrácia oroszországi fejlődését a gazdaság elmaradottsága, a korrupció és a paternalista ideológia akadályozza. Hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg az ország belső pénzügyi és technológiai lehetőségei nem elegendőek az életminőség tényleges javításához, s ehhez Európa, Amerika és Ázsia országainak pénzére és technológiájára van szükség, miközben ezen államoknak pedig Oroszország lehetőségeire van szüksége. "Az orosz demokrácia korszerűsítése, a gazdaság átalakítása csak akkor lehetséges, ha felhasználjuk a posztindusztriális társadalom szellemi forrásait" - írta az elnök. Úgy vélte, az orosz gazdaság a szovjettől átvette annak legsúlyosabb fogyatékosságát, azt, hogy jelentős mértékben figyelmen kívül hagyja az ember szükségleteit.

Rámutatott arra is, hogy az utóbbi húsz év viharos átalakulása sem emelte ki az orosz gazdaságot a nyersanyagoktól való függőségből, s a legtöbb vállalat energiahatékonysága és termelékenysége szégyenletesen alacsony. "Ez azonban a kisebbik baj: az alapvető probléma az, hogy ez nem is érdekli a tulajdonosokat, igazgatókat és hivatalnokokat, s ezért Oroszország befolyása a globális gazdasági folyamatokra nem olyan, mint szeretnénk. Nem lehet vezető szerepre törekedni pusztán az olaj- és gázkonjunktúrára támaszkodva" - írta.

Medvegyev szerint első ízben van esély arra, hogy Oroszország megmutassa magának és a világnak, hogy képes demokratikusan fejlődni, s lehetséges az ország átlépése a civilizáció következő, magasabb lépcsőfokára. "A következő tíz évben Oroszországnak olyan országgá kell válnia, amelynek jólétét nem annyira a nyersanyag-, mint inkább a szellemi források biztosítják" - írta az államfő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Medvegyev: az amerikai rákétatelepítési terv "mindenkit csak idegesít"

Káros és értelmetlen az amerikai rakétavédelmi pajzs kelet-európai kiterjesztése - jelentette ki pénteken Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy válaszintézkedésként továbbra is hatályban van az Iszkander rakéták kalinyingradi telepítésének terve.

MTI Gazdaság

Medvegyev leszólt: a Gazprom ne módosítsa a gáz tranzitdíját

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn azzal vádolta Ukrajnát, hogy egyoldalúan változtatni akarja az orosz gáztranzit díjáról kötött megállapodást, egyúttal azt mondta a Gazprom vezérigazgatójának, hogy az eredeti megállapodás szerint járjon el, és ne állapodjon meg Ukrajnával a tranzitdíj módosításáról.

MTI Világ

Medvegyev a putyini utat követte eddig

Egy éve lépett hivatalba Dmitrij Medvegyev orosz államfő, akit előde, Vlagyimir Putyin választott ki a tisztségre, s a csütörtöki orosz lapkommentárok egyetértenek abban, hogy az eltelt idő alatt az elnök azon volt, hogy folytassa Putyin kurzusát és ezen belül meghatározza saját politikai stílusát. Ugyanakkor a napi sajtó egyetlen írása sem szólt arról, hogy Medvegyevtől eredetileg némi liberalizálást vártak, s hogy e várakozások teljesültek-e.

MTI Világ

Medvegyev-Obama csúcs: még nincs rakétamegállapodás

Nem született konkrét megállapodás a moszkvai Medvegyev-Obama csúcstalálkozó hétfői első napján a rakétavédelmi rakétarendszerekkel kapcsolatos együttműködésről - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Azonban aláírták a hadászati atomfegyverek csökkentésére vonatkozó keretmegállapodást.

MTI Gazdaság

Medvegyev államosítani akar

Az orosz elnök szerint elkerülhetetlen a mostani helyzetben, hogy az állam ne növelje tulajdoni részesedését egyes ágazatokban, amelyeket különösen érint a gazdasági visszaesés. Ez a helyzet azonban csak rövid ideig tart – jegyezte meg Dmitrij Medvegyev.

MTI Világ

Sosem szerették még ennyien Putyint és Medvegyevet

Az orosz kormányfő és az államfő népszerűsége abszolút történelmi csúcsot ért el a Közvélemény Alapítvány felmérése szerint - adta hírül hétfőn több más orosz újság mellett a Moszkovszkij Komszomolec című országos napilap, amely cikkének az Öv feletti népszerűség címet adta.

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét

Exkluzív: beültünk a legendás Ford GT40-be, amit nemrég a mozikban is láthattunk

Exkluzív: beültünk a legendás Ford GT40-be, amit nemrég a mozikban is láthattunk

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról

Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról