szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miért erősödik az utóbbi időben több európai országban is s szélsőjobboldal? – tette fel a kérdést szerdai elemzésében a Le Figaro.

A konzervatív francia lap szerint a Vona Gábor vezette, a harmincas éveket idéző Jobbik választási sikere párhuzamba állítható a holland Szabadság Párt, a belgiumi Flamand Érdek (Vlaams Belang, VB), a Dán Néppárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) népszerűségének növekedésével. Hasonló jelenség figyelhető meg Olaszországban, Finnországban, Romániában, Görögországban és Franciaországban is.

Az általános tendencia ellenére a lap szerint jelentős különbség, hogy a kelet-európai országokban, ahol a hagyományos jobboldal egyik legjellemzőbb jegye az antikommunizmus, a konzervatív pártok egy részének sikerült magukba olvasztaniuk a szélsőjobboldalt. Itt a rasszizmus és az antiszemitizmus nem ugyanazt a borzalmat jelenti, mint Európa nyugati felében.

Emellett a Le Figaro meglátása szerint téves megállapítás lenne csak az idegenek elleni nacionalista mozgalmakként látni ezeket a pártokat. Meghatározó ideológiájuk az idegenellenség, de az elutasítás valójában sokkal erősebb az általuk megjelölt belső ellenséggel szemben, aminek oka a lap szerint a gazdasági válság.

Magyarországon a külföldi termékek iránt nyitott liberális gazdaságpolitika kudarcát követően bevezetett megszorító csomag szidalmazásában a zsidók, a romák és a bankárok töltik be a bűnbak klasszikus szerepét. Ezért itt a szélsőjobboldal megerősödését úgy kell értelmezni, hogy „a hangyák nem akarnak a tücskök helyett fizetni”. Ez az oka az olasz és a holland helyzetnek is – véli a Le Figaro.

A társadalmi elégedetlenség ellenére a szélsőjobboldali előtörés ugyanakkor a lap szerint nem egységes folyamat, és azokban az országokban, ahol a konzervatív erők elég erősek, a szélsőjobboldal szétmorzsolódik bennük. A Le Figaro szerint ez a sors várhat az olasz Északi Ligára és a francia Nemzeti Frontra, ahol az elnök utódlásáért folyó belső harcban jól érzékelhető a szakadás a középre tolódó és egy kisebb radikalizálódó frakció között.

A Le Figaro szerint viszont a mai szélsőjobboldal azért nem hasonlítható a 30-as évekbeli helyzethez, mert az elégedetlenség felszínre törése és a gazdasági jellegű tiltakozások elsősorban szavakban, de nem a múlt ideológiáival nyilvánulnak meg. Az intolerancia erősödése, a szabadságjogok visszaszorulása vagy az erősebb állami irányítás megjelenése nem fenyeget sem diktatúrával, sem háborúval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Lemondott a Société Générale elnöke

Bejelentette lemondását a francia Société Générale elnök-vezérigazgatója. Daniel Bouton döntését azzal indokolta a Le Figaro című napilapban szerdán megjelent interjújában, hogy a bankcsoportot szeretné megvédeni.

MTI Gazdaság

Le Figaro: az IMF elégedett Magyarországgal

Miután a csődöt Magyarország 2008-ban épphogy elkerülte, jelenleg jó úton van a pénzügyi rendszer rendbetételéhez. Ezt az elégedettséget fejezte ki a Le Figaro című francia napilap szerint a Nemzetközi Valutalap (IMF) legutóbbi, harmadik felülvizsgálata során elért szakértői szintű megállapodás.

hvg.hu Világ

Francia cégek 60 ezer állást teremtettek Magyarországon

A gazdasági válságkezelésről és a pécsi vízmű ügyéről beszélt Bajnai Gordon a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjúban. A konzervatív francia újság előző napi párizsi látogatása kapcsán kérdezte a miniszterelnököt.

hvg.hu Gazdaság

Most a dél-európai országok miatt aggódhatunk egy francia lap szerint

Míg egy évvel ezelőtt a pénzügyi piacok még attól tartottak, hogy a kelet-európai országok sebezhetősége a megfertőzheti Európa nyugati felét is a válságban, jelenleg a dél-európai államok adnak okot aggodalomra. Az elmúlt év a kelet-európai gazdaságok közti különbségek mellett a térség ellenálló képességére világított rá - írta csütörtöki számában a Le Figaro című francia napilap.

MTI Világ

Angela Merkel a legnépszerűbb Nyugaton

Angela Merkelt kedvelik leginkább az európai vezetők közül Franciaország nagy uniós szomszédjai, a britek, a németek, az olaszok és a spanyolok. A német kancellárt a francia elnök követi a népszerűségi listán - derül ki az Opinion Way közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet szombaton ismertetett a Le Figaro című párizsi napilap.

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást