szerző:
MTI

Gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit - kivéve a Magyar Koalíció Pártját és a Híd polgári pártot - elutasította csütörtökön a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő tervezett magyarországi törvénymódosítást.

Budapest bejelentett lépését a szlovák pártok ellentétesnek tartják a kettős állampolgárságra vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal, s úgy vélik, hogy az veszélyezteti Szlovákia érdekeit. Míg a kormányfő és a koalíciós pártok a magyar veszéllyel riogatják a lakosságot, addig az ellenzék nyugodtabb hangnemet ütött meg és tárgyalni szeretne a magyarokkal. A kormányfő kemény szavait - például utalását a szlovák állampolgárság esetleges elvesztésére - figyelemelterelésnek minősítik.

Robert Fico szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a törvényt. A szlovák államfő úgy véli, a kettős állampolgárság nem egyetlen állam belügye. Ivan Gasparovic szerint a kettős állampolgárság megadásának alapfeltétele a két érintett állam megegyezése. "Létezik egy európai megállapodás az állampolgárságról, amelyhez 2001-ben a magyarok is csatlakoztak.  Rögzítve vannak benne azok a feltételek, amelyek alapján állampolgárság adható, és tartalmazza azt is, hogy az az állam, amelynek állampolgára megszerezte más állam állampolgárságát, megfoszthatja az érintett polgárt állampolgárságától" - fejtette ki Gasparovic. 

Fico pozsonyi sajtóértekezletén leszögezte: a magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértését jelenti és ellentétes a nemzetközi joggal; ha a törvényt elfogadják, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni és nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben. Rámutatott: a magyar lépés "nagyon jelentősen befolyásolhatja a választások előtti hangulatot Szlovákiában", és "rontani fogja a szlovák-magyar kapcsolatokat".

A kormányfő szerint a magyar állampolgárság azokat is meg fogja károsítani, akik azt kérni fogják. Ami a szlovák állampolgárság esetleges elvesztését illeti, erre közvetve utalt, mondván: emlékeztetni akar arra, hogy a Cseh Köztársaságban van egy érvényes jogszabály, miszerint ha valaki megszerzi egy másik állam állampolgárságát, elveszti a cseh állampolgárságot. Később egy kérdésre válaszolva közölte: ezzel a bejelentéssel a "különböző alternatívákra" hívta fel a figyelmet. Fico emellett "durvának és arrogánsnak" minősítette azt a módot, ahogy Budapest a tervezett lépést Pozsony tudomására hozta.

Mikulás Dzurinda az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke szerint "nem kell megijedni, mert Szlovákia erős és szuverén ország, amely képes megvédeni érdekeit". Hozzátette: nem kell ijesztgetni az állampolgárokat, tárgyalni kell.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke "feleslegesen hisztérikusnak" minősítette Fico reakcióját. "Fico képtelen kezelni a görög válság szlovákiai következményeit. Ebben a kérdésben ő, a kormány és a parlament is csődöt mondtak" - vélekedett Csáky. Kérdésre válaszolva a politikus elismerte: a magyar időzítés jobb is lehetett volna, de - szerinte - ezt a kérdést a magyarországi politikának kell feltenni.

A Szlovák Nemzeti Párt élesen elítélte a tervezett magyar jogszabályt. Ján Slota pártelnök úgy vélte: ha a magyar jogszabályt elfogadják, Szlovákiának vissza kell hívnia budapesti nagykövetét, fel kellene mondania az alapszerződést és azokat a szlovák állampolgárokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot meg kellene fosztani szlovák állampolgárságuktól. A Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom "fel van háborodva" Magyarország tervei miatt, s teljes mértékben támogatja a kormányfő lépéseit.

A Kereszténydemokrata Mozgalom felszólította Magyarországot, hogy tartózkodjon az egyoldalú lépésektől szomszédaival kapcsolatban, s folytasson velük előzetes tárgyalásokat. A Híd felelőtlennek tartja, hogy a magyar és a szlovák fél egyaránt a szlovák választási kampány időszakában foglalkozik ezzel a kérdéssel. Azt mondja: a kettős állampolgárságot meg kell vitatni, de nem most, és nem úgy, hogy erre a szlovákiai magyarság fizessen rá - olvasható a Híd állásfoglalásában.

Fico bejelentette, hogy a kormány pénteken rendkívüli ülést tart az ügyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Fico: kemény lesz a szlovák válasz a kettős állampolgárságra

Robert Fico szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. Egyben jelezte: akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik a tervezett törvény alapján kérelmezik majd a magyar állampolgárságot.

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél