szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyiptomi ellenzéki csoportok vasárnap este "pozitívnak" minősítették a hatalom képviselőivel az ország jövőjéről folytatott - mindeddig egyedülálló - tárgyalásaikat. Ugyanakkor úgy vélekedtek: azok nem teljesítették azt az igényüket, hogy teljes körű politikai átalakulás menjen végbe.

Az ellenzék egyik vezéralakjának számító, Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei megbízottja, Musztafa Naggar a tárgyalást összességében pozitívnak értékelte, de kijelentette, hogy ez még csak a kezdet volt. Elmondta, hogy teljes demokratikus átalakítást kértek az alelnöktől, nem részleges reformokat. Omar Szuleimán alelnök erre azt válaszolta, hogy a demokratikus átalakításának szakaszai vannak, de egyben megerősítette: a békés átmenet elkötelezett híve.

"Az emberek azt akarják, hogy az elnök mondjon le. A tiltakozás folytatódik, mert nincsenek garanciák, és a fő követelések nem teljesültek" - jelentette ki Naggar. A Muzulmán Testvériség egyik vezetője szerint a kormány "jó szándékot mutatott", de egyelőre igazi, konkrét változás nincs. A fő követelés, azaz Hoszni Mubarak elnök távozása nem teljesült. Szükség van az alkotmány megváltoztatására, a parlament feloszlatására, a politikai foglyok elengedésére, és a rendkívüli állapot feloldására. Amíg ez meg nem lesz, a fiatalok az utcákon maradnak, és ezzel párhuzamosan folytatódnak a tárgyalások - tette hozzá.

El Baradei, akit személy szerint nem hívtak meg, ésnem volt jelen a tárgyalásokon, később az amerikai NBC televíziónak azt mondta, hogy "a folyamat átlátszatlan. Senki sem tudja, hogy ki kivel tárgyal ebben a szakaszban... Az alelnök szervezi, a katonaság  is szervezi, és ez is része a problémának" - vélekedett.

A tiltakozó mozgalom központjának számító Tahrír téri fiatalok csoportjai vasárnap szövetséget kötöttek az Egyiptomi Forradalom Fiataljainak Koalíciója néven abból a célból, hogy közvetítsék álláspontjukat a rendszerrel tárgyaló politikusoknak és közéleti személyiségeknek - közölték egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

Az egyiptomi külügyminiszter időközben figyelmeztette a külföldet, hogy ne avatkozzék bele az ország belügyeibe. Ahmed Abul Geit elmondta, hogy sok érdeklődő hívást kapott amerikai és más kollégáitól, és mindenkinek hangsúlyozta, hogy "az egyiptomi nép egészében elutasítja a külföldi diktátumokat". "Az olyan fogalmak ismételgetése, mint az azonnali átmeneti időszak arról tanúskodik, hogy nem ismerik az egyiptomi helyzetet és az alkotmányt" - jelentette ki.

Az új belügyminiszter biztonsági felelősökkel találkozva "korruptnak és túlzottan erőszakosnak" minősítette a rendőrséget. "Egy a néphez sokkal közelebb álló rendőrségre van szükség" - mondta.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!