szerző:
hvg.hu/MTI

Egyre valószínűtlenebbnek tűnik az Egyesült Államok csődje, viszont még mindig kérdéses a hétfő reggelre összerakott pénzügyi megállapodás támogatása a törvényhozásban. Kommentárok szerint a tervezet elfogadása sem jelent hosszú távú megoldást, az ország jó hírnevén pedig már megesett a csorba.

Ha a most felállított kétpárti kongresszusi bizottság nem tud döntésre jutni a két szakaszban kétezer-kétszáz milliárd dollárral növelni tervezett amerikai adósságplafon ütötte költségvetési lyuk betömködésére elvonandó forrásokon, akkor az életbe lépő vészforgatókönyv értelmében automatikusan a két párt kedvenc vesszőparipái kerülnek sorra. Ebben az esetben a demokraták szívének kedves időskori egészségellátást finanszírozó Medicare, és a republikánusoknak fontos hadügyi kiadásokra költött pénzek visszavágása következik – ezzel a beépített vészfékkel próbálja elkerülni a hosszú kötélhúzás után Barack Obama elnök és a két párt kongresszusi vezetői által hétfőn elfogadott megállapodás az egyezséghez vezető zavaros és bizonytalanságot gerjesztő folyamat megismétlődését.

A kompromisszumos javaslattal az Egyesült Államok az utolsó pillanatban kerülheti el a technikai államcsődöt. A világ vezető gazdaságában a törvényi szinten szabályozott államcsőd-plafon aktuális emelése a napi politikai játszmák martalékává vált, és ezért került Amerika fizetésképtelenségének abszurd lehetősége majdnem kézzelfogható közelségbe.

A megállapodás kemény dió lesz

A korábbi tárgyalásokat obstruáló keményvonalas csoportosulások meggyőzése most is nehéz feladatnak tűnik mindkét oldalon – a magyarországi gombnyomó-automatává süllyesztett képviselőknél jóval nagyobb autonómiával rendelkező amerikai döntéshozók egy része most is berzenkedik. 

©

A mostani tervezet elfogadását a hírek szerint John Boehner republikánus támogatású házelnök lassította, aki a Pentagonra fordított kiadások csökkenését próbálta elkerülni a hadügyi héják megnyerése érdekében, kevés sikerrel. Nancy Pelosi demokrata vezető sem nyilatkozott magabiztosan: „meglátjuk, mekkora támogatást tudunk a tervezetnek biztosítani” – közölte írásban.

A demokraták baloldali és liberális szárnyát kellemetlenül érintheti, hogy az adósságplafon ellentételezésére összeállított csomagban végül dominánsan a republikánusok álláspontja, az állami kiadások csökkentésére irányuló szándék érvényesült (a demokraták inkább az adókat, különösen a gazdagok terheit emelték volna). Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint a megállapodás egyenesen katasztrófa Obama elnöknekA Tea Party radikális republikánusai viszont éppen emiatt támogathatják végül az egyezséget.

A deficit Szküllája és a fiskális fegyelem Kharübdisze közt

Megfelelő támogatás esetén magyar idő szerint kedden hajnalban zárulhat le időlegesen az amerikai adósságplafon-saga, ám kommentárok szerint ez még nem jelent végső megoldást a kérdésben. A Commerzbank londoni elemzőinek hétfői értékelése szerint a jelenlegi helyzetben nagyon keskeny ösvényre kellene rátalálni két "kellemetlen lehetőség" között: az egyik a deficit további halmozódása, amely elkerülhetetlenül költségvetési katasztrófához vezetne, a másik az amerikai gazdaság "megfojtása" költségvetési takarékossági intézkedésekkel. A Commerzbank szerint azonban a törvényhozási huzavona "romba döntötte" az amerikai politikai rendszerbe vetett bizalmat.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési cégcsoportja hétfői elemzésében közölte: számításai szerint legalább ötezer milliárd dollár hiteles deficitcsökkentő programra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát a következő évtizedben stabilizálni lehessen.

Obama elnö megnyugtatná a piacokat.
©

A megállapodás részletei

"Még nem végeztünk" - hangsúlyozta Obama a "nagy bejelentés" alkalmával, rámutatva, hogy a megállapodást még mind a képviselőházban, mind a szenátusban szavazással kell megerősíteni. Az elnök felszólította a két párt vezetőit, hogy támogassák a tervezetet, amely, mint mondta, nem olyan, amilyet szeretett volna, de végeredményben megakadályozza a fizetésképtelenné válást és csökkenteni fogja a hiányt. A megállapodás nem tartalmaz adóemelést, amelyet a demokraták szerettek volna elérni, de a republikánusok elleneztek.

Az összességében 2200 milliárd dolláros, két szakaszban megvalósítandó adósságplafon-emelésről szóló egyezséggel az elnöknek végül is sikerült elérnie az egyik legfontosabb célkitűzését, azt, hogy a kérdést ne kelljen újból napirendre tűzni a 2012 novemberében megtartandó választások előtt.

A forint hétfő reggel erősödött hétfő reggel, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről, később azonban rekord-szintre gyengült, a világ tőzsdéin is pesszimizums lett úrrá, a BUX szintén komoly eséssel zárt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Őrizetbe vették Jane Fondát

Őrizetbe vették Jane Fondát

Mégsem a 8 éve keresett családgyilkost kapták el Skóciában

Mégsem a 8 éve keresett családgyilkost kapták el Skóciában

Komoly a választók szavazókedve

Komoly a választók szavazókedve

Hódmezővásárhelyen már 60 százalék fölötti a részvétel, Debrecenben a legalacsonyabb

Hódmezővásárhelyen már 60 százalék fölötti a részvétel, Debrecenben a legalacsonyabb