szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is Biró Rozáliát tekinti jelöltjének a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségre - közölte hétfőn a szövetség sajtóirodája.

Maga az államfő is pontosította pénteki nyilatkozatában, hogy hivatalosan nem utasította el Biró Rozália kinevezését. Traian Basescu csupán véleményét fejezte ki, amikor kijelentette, alkalmatlannak tartja az RMDSZ szenátorát a kulturális tárca vezetésére. 

"Az RMDSZ addig nem kíván más jelöltről beszélni, míg az államfő nem közli hivatalos döntését a miniszteri kinevezéssel kapcsolatban" - közölte a szövetség. A sajtóiroda illetékese arra is kitért, hogy Traian Basescu egyelőre Kelemen Hunor lemondását sem ellenjegyezte, így az RMDSZ elnöke - bár augusztus elsejétől lemondott a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségről - továbbra is betölti e tisztségeket. 

Biró Rozália esetében az államfő arra hivatkozott, hogy nem kerülhet a kulturális tárca élére olyan ember, aki nem tud jól románul. A Bihar megyei szenátor irónia tárgyává vált a román sajtóban, mert egy rádiós interjúban - a köznyelvben nem használt román szót nem ismervén - nem megfelelő választ adott egy beugratósnak szánt kérdésre.

Az indoklás ellen az egyik közösségi portálon közétett röpiratban tiltakozott Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere. Azt rótta fel az államfőnek, hogy nem zavarták az általa pártfogolt román anyanyelvű politikusok nyelvtani hibái. Horváth Anna többek között az államfő lányának, Elena Basescu volt európai parlamenti képviselőnek súlyos nyelvtani hibáit hozta fel példaként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?