szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintha csak egy franchise sorozatot vettünk volna meg az oroszoktól, úgy csengenek vissza az Orbán-kormány civilellenes hadjáratában az orosz propagandagépezet szólamai. A lejárató kampányt apportáló, a "sorostalanítást" kormányprogrammá emelő tekintélyelvű rezsimek sem válogatnak az eszközökben, sőt a boszorkányüldözés kronológiája azt mutatja: van még hova süllyednünk.

Kísérteties mintázatot mutat a Soros Györgyhöz köthető intézmények és alapítványok kiszorításának története a posztszovjet térségben. Az immár a tengeren túlra is kiterjedő boszorkányüldözés azonos forgatókönyv alapján zajlik, rendre ugyanazokat a vádakat hozták fel vele és hálózatával szemben, Fehéroroszországtól az USA-ig: alkotmányellenes, felforgató tevékenységet végeznek, beavatkoznak az ország belügyeibe, meg akarják buktatni a kormányt, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A volt szovjet befolyási övezetben nem válogatnak az eszközökben: adóhatósági vizsgálatok, házkutatások és akár börtönbüntetés is fenyegetheti a Soros-hálózathoz sorolt intézetek dolgozóit.

Soros démonizálásának receptjét alighanem Vlagyimir Putyin fejlesztette tökélyre, ő 2003 óta szisztematikusan támadja az amerikai milliárdost és általában minden olyan civil szervezetet, amely nem az ő politikáját propagálja. Ennek érdekében alkották meg Moszkvában a civil szervezetekről szóló jogszabályt is, amely alapján a külföldi támogatásból működő NGO-kat kötelezően "külföldi ügynökként" kell regisztrálni. Putyin harca végül a Soros által alapított alapítványok teljes kiszorításában csúcsosodott ki 2015-ben. Az egyik utolsó bástya a szentpétervári Európai Egyetem volt, amely engedélyét – bár már régóta nem Soros pénzből működik –, éppen a magyar lex CEU benyújtása előtti napokban vonták vissza.

Kronológiánkból az is kiderül, hogy Magyarország volt ugyan az első EU-tag, amely hasonlóan drákói szabályozásra szánta el magát, de máris van követője a lengyel miniszterelnök személyében, akivel mellesleg Orbán Viktor a lex CEU benyújtása előtti napon találkozott Varsóban.

 

A felsorolásban csak azokat az államokat tüntettük fel, amelyek a legdurvábban korlátozzák a "Soros-birodalom" tevékenységét. Ezeken a jellemzően autoriter vezetésű országokon kívül a térség számos más államában felerősödtek a Soros-ellenes hangok (Ukrajnától Montenegróig), de nem jutottak el a jogi korlátozás stádiumába.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

A Fideszben is kibuktak a CEU ellehetetlenítésén

A nemzetközi akadémiai kapcsolatok korlátozása már a középkorban sem volt jellemző – így dohog az egyik fideszes, akivel a CEU elleni támadásként értelmezhető törvényjavaslat nyilvánosságra kerülése óta beszéltünk. Ellenállni azonban nyilván nem fognak, legfeljebb találgatják, miért történik épp most az új kormányzati front megnyitása. A fideszes közkatonákat nem tájékoztatták a készülő törvényről, a CEU rektora azonban kapott informális figyelmeztetést.

Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám

Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada