szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A menesztett katalán kormány kilenc tagja megjelent a csütörtöki bírósági meghallgatáson, közülük nyolcat előzetesbe helyeztek.

Előzetes letartóztatásba helyezte a leváltott katalán kormány nyolc volt tagját a spanyol központi büntetőbíróság csütörtökön Madridban. 

Carmen Lamela bíró egy kilencedik kormánytag, Santi Vila esetében 50 ezer euró (15,5 millió forint) óvadékot állapított meg, amelynek ellenében szabadlábon védekezhet. Ügyvédje, Pau Molins az épületből távozóban a sajtónak elmondta: addig, amíg ügyfele ezt a pénzt nem fizeti ki, amire ezen a napon már nincs lehetőség, neki is börtönbe kell vonulnia.

Vila volt az egyetlen a katalán politikusok közül, aki a csütörtök délelőtti tárgyaláson hajlandó volt válaszolni az ügyészség kérdéseire is, a többiek - élve ezzel a jogukkal - kizárólag védőügyvédeik által feltett kérdésekre feleltek.

Jaume Alonso Cuevillas ügyvéd, aki több kormánytagot is képvisel, a tárgyalást követően Twitter-oldalára azt írta ki: "szomorú nap a demokrácia számára". A sajtónak nyilatkozva pedig hangsúlyozta: szerinte a vádhatóság által felsorolt bűncselekmények nem állnak meg. Kifogásolta, hogy a bíróság a kényszerintézkedésekről egységesen döntött, nem mérlegelte az olyan egyéni körülményeket mint például az állandó gyógyszeres kezelés vagy kiskorú gyermek. Továbbá, hogy az idézéseket kevesebb mint 24 órája kapták meg, mégis megjelentek, annak ellenére, hogy a védelemnek nem állt rendelkezésére elég idő a felkészülésére.

Mint azt megírtuk, hétfőn a spanyol főügyész vádemelést javasolt a katalán vezetők ellen lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt.

Csütörtökön a menesztett katalán kormány tagjainak bírósági meghallgatására kilencen mentek el, közülük nyolc ellen az ügyészség börtönbüntetést kért, a bíróság pedig előzetesbe helyezte őket. Köztük van az elnökhelyettes Oriol Junqueras, a belügyminiszter Joaquim Forn, a külügyminiszter Raül Romeva, és igazságügyminiszter Carles Mundó. Az egykori vállalkozásügyi miniszter Santi Vilára csak pénzbüntetést kért az ügyészség, mondván ő már azelőtt lemondott posztjáról, hogy a katalán parlament megszavazta a függetlenséget.

A menesztett katalán elnök, Carles Puigdemont és négy további minisztere nem ment el a spanyolországi meghallgatásra, ellenük európai elfogatóparancs kiadását kérte az ügyészség. A bíróság jelenleg még tanulmányozza, hogy az ügyészség kérésének helyt adva kezdeményezi-e európai elfogatóparancs kiadását ellenük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt