Németh András
Németh András

Elérte az USA keleti partját a Florence nevű hurrikán, amely ugyan valamelyes lecsendesedett, viszont rekordmennyiségű esőt hoz Észak- és Dél-Karolina állam területére. Már vannak olyan térségek, ahol néhány óra alatt harminc centiméternyi eső esett. Már százezer otthonban nincs áram, s gyilkos villámáradások alakulhatnak ki. Közben a Távol-Keleten egy újabb szupertájfun gyűjt erőt, amelyben közel 300 kilométeres sebességű széllökések is lehetnek. Megérkeztek az első videók is.

A partközeli területeken óránként 150 kilométeres sebességű szél dühöng, szakad az eső, s az amerikai illetékesek szerint az egyes szintűvé vált hurrikán annak ellenére nagyon sok embert megölhet, hogy a szél ereje valamelyest lecsendesedett, s már nincsenek 200 kilométeres széllökések. Észak- és Dél-Karolina államban több mint egymillió embert telepítettek ki, s közben megtelőben vannak az újonnan menekülők számára nyitott átmeneti szállások is.

Az előrejelzések szerint szombatig szakadni fog az eső és sok ezermilliárdnyi liter víz zúdul majd le az égből. Lehetnek egyes helyek, ahol akár 100 centiméternyi eső is eshet. E miatt veszélyes villámáradások alakulhatnak ki, amelyek mélyen a szárazföld területén is súlyos károkat okozhatnak. A meteorológusok szerint akár négyméteres áradások is kialakulhatnak, amint a szél és hullámok miatt „megfordul” egyes folyók folyásiránya. Az ítéletidő miatt már több mint 1400 repülőjáratot töröltek, s a vihar miatt lezárták a legtöbb partmenti légikikötőt.

Közben a Távol-Keleten gyűjti erejét az ötös erejű hurrikánnak megfelelő Manghut tájfun, amelynek előrejelzett útjában, csak a Fülöp-szigeteken, mintegy 4 millió ember készül a pusztításra. A Manghut mellett egy másik tájfun, a Barijat is kialakult, s e miatt a térség országaiban sorra adják ki a kényszerkitelepítésekre vonatkozó utasításokat. Az előrejelzések szerint a Maghut szombaton ér partot a Fülöp-szigetekhez tartozó Luzon szigetén, s akkor az egyes széllökések sebessége elérheti majd az óránkénti 285 kilométert.

A szakértők szerint ugyan a Maghut jóval erősebb, mint a Florence, az utóbbi okozhat súlyosabb károkat, mert olyan helyen ért partot az USA-ban, ahol sok ember él, s komoly károk keletkezhetnek az infrastruktúrában. Luzon északi részén legutóbb 2016-ban pusztított erős tájhun akkor 14 ezer  otthon semmisült meg, s 50 ezer rongálódott meg komolyabban.

Ime az első videók:

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!