Tetszett a cikk?

A bajorországi választási eredmény azt mutatja, hogy megállt, vagy legalábbis lelassult a jobboldali radikális populista párt, az Alternatíva Németországért (AfD) előretörése. A zöldek látványos megugrása pedig arra utal, hogy a baloldalon is van alternatívája a fősodorhoz tartozó pártoknak. A DW hírportál szerint pedig az is igaz, hogy ismét kiderült, a német lakosságnak már nagyon elege van a két hagyományos óriáspárt, a CDU/CSU, illetve a szociáldemokraták (SPD) országos szintű koalíciójából.

Bajorországban is folytatódott a hagyományos nagy pártok vesszőfutása: az Angela Merkel kancellár vezette CDU helyi testvérpártja, a CSU 10,4 százalékponttal kapott kevesebb szavazatot, mint 2013-ban, az SPD pedig 10,9 százalékponttal múlta alul legutóbbi, már akkor sem fényes teljesítményét. S bár a politikai fősodor gyengülését általában divat a menekültek, illetve bevándorlók kezeléséről folyó vita eredményeként feltüntetni, az utóbbi évek fejleményei leginkább csak felerősítették a több évtizede tartó trendet: 1974-ben például a CSU támogatottsági aránya a mai kétszerese volt. Az elemzők szerint Bajorországban is érvényesül az az összeurópai trend, amely szerint a választók sorra hagyják ott a nagy pártokat a kisebb új mozgalmak kedvéért. 

Miközben a tartományi választások eredményei újabb és újabb szöget ütnek a berlini nagykoalíció koporsójába – a nagyok rossz szereplése várhatóan két hét múlva folytatódik majd Hessenben is – úgy tűnik, ahogy a jobboldalon az AfD és Bajorországban a Szabad Választók nevű tömörülés gyengíti a CDU/CSU-t, a baloldalon a választók a zöldek felé fordulnak alternatívaként. Bajorországban a zöldek 17,5 százalékot értek el, s ezzel megduplázták támogatottságukat, s Hessenben is 18 százalékon, az ottani eddigi történelmi csúcson állnak.

Katharina Schulze
©

S az különösen érdekes, hogy a baloldal felé hajló környezetvédők – akik liberális bevándorlási politikát folytatnának – nem csak az SPD-től vettek el voksokat. A szociológiai felmérések szerint közel annyi választót – 200 ezret – csábítottak el a CSU-tól, mint a szociáldemokratáktól (210 ezer). „Rosszul sült el az a CSU-taktika, amellyel az AfD-től próbáltak meg választókat elszipkázni” – idézte a DW Arne Jungjohann politológust, aki szerint sok bajor túlzónak találta a CSU néha már harsányan bevándorlásellenes retorikáját. (A szociológusok szerint olyanok is sokan akadtak, akiknek nem volt elég kemény a CSU, mintegy 180 ezer korábbi CSU-választó ment át az AfD-hez.)

A bajorországi választás másik érdekessége, hogy miközben a CSU vezetője, Horst Seehofer – aki egyben a német belügyminiszteri posztot is betölti – arról beszélt, hogy a bajorországi választók ismét felhatalmazták a pártot a kormányzásra, a CSU és az SPD helyi vezetői is Berlinre mutogatnak, és azt hangsúlyozzák, hogy az országos koalíció rossz működése miatt zuhannak a helyi támogatottsági mutatók.

Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a bajor tartományi választás estéjén Münchenben 2018. október 14-én.
©

A nagyok mellett az ellenzéki AfD is a központnak üzen. „Akik Bajorországban az AfD-re voksoltak, egyben azt is mondták, hogy Merkelnek mennie kell. A CSZ által szerzett 37 százalék és az SPD-nek jutott tíz százalék már nem nagykoalíció, hanem egy mini pártszövetség. A szövetségi szintű kormánykoalíciónak meg kell kezdenie a felkészülést az előrehozott választásra” – nyilatkozta Berlinben Alice Weidel, az AfD társelnöke. Az AfD, amely valószínűleg Hessenben is bekerül a törvényhozásba, és ezzel valamennyi német tartományi parlamentben jelen lesz, ugyanakkor csak részben lehet elégedett a bajorországi eredményekkel: a párt több voksra – húsz százalék körüli eredményre – számított: Az elemzők szerint az eredmény nem meglepő, úgy tűnik az AfD – legalábbis az ország nyugati felében – elérte maximális támogatottsági szintjét.

Merkelnek hosszabb távon akkor is komoly gondokat okozhatnak a tartományi választási eredmények, hogy a CSU bajorországi visszaesése után alighanem egy ideig halkabb lesz Seehofer, aki korábban számos kérdésben szembeszállt a kancellárral. A következő hetekben Seehofer egy működőképes koalíció összeállításával lesz elfoglalva – úgy tűnik, hogy a CSU leginkább a 11,6 százalékot szerzett Szabad Választókkal fogna össze, s csak ha velük nem sikerül megállapodni, akkor kezdenének tárgyalásokat a zöldekkel – s ez után arra is figyelnie kell majd, hogy mindkét pozícióját megtartsa.

Angela Merkel
©

Közben az országos szinten Merkel CDU-ja és az SPD nagyon ügyel arra, hogy a következő két hétben – a hesseni választási kampány idején – semmi olyat ne tegyen, amely tovább olvasztaná a hagyományos pártok támogatottságát. Ha ugyanis Hessenben az eredmények összhangban lesznek azokkal az előrejelzésekkel, amelyek szerint a CDU és az SPD is hét-hét százalékponttal kap kevesebb voksot, mint 2013-ban, akkor valóban megrendülhet a két párt szövetségi szintű koalíciója. A bajorországi és a hesseni választás Merkel számára személy szerint is fontos, hiszen a tartományi megméretésekre néhány héttel az előtt kerül sor, hogy a CDU dönt a pártelnök személyéről. Merkel – a jelenlegi pártvezető – is indul a választáson, mert úgy véli, egy kézben kell tartania a kormányfői és a pártelnöki tisztséget.   

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
1,2 milliárd forint marad az NB II.-be került DSVC költségvetése

1,2 milliárd forint marad az NB II.-be került DSVC költségvetése

Kásler elismerte: a szociális ágazatban nem optimálisak a bérek

Kásler elismerte: a szociális ágazatban nem optimálisak a bérek

Rózsaszín havat találtak az olasz Alpokban

Rózsaszín havat találtak az olasz Alpokban