szerző:
Nagy Gábor

Az amerikai félidős választásokon egy sor olyan kezdeményezés működött, amely azt célozta, hogy minél többen elmenjenek szavazni.

Népszavazás Trumpról - 2018
Hivatalosan a képviselőház és a szenátus megújításáról, illetve megannyi kormányzói posztról szól a november 6-i amerikai félidei választás, az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy ez nem más, mint egy népszavazás Donald Trump politikájáról. A HVG és a hvg.hu tudósítója a helyszínen követi az eseményeket.
Friss cikkek a témában

Kaliforniában és Nevadában még a választás napján is teljes erővel dolgoztak a kampánycsapatok, hogy szavazásra bírják a pártjuk szimpatizánsait. (A szavazás állásáról itt tájékozódhat.)

Ám működtek olyan kezdeményezések is, amelyek "csupán" azt akarták, hogy minél többen elmenjenek voksolni. A Las Vegas-i Egyetemen például a diákaktivisták minden arra járó társuktól megkérdezték, szavaztak-e már. Ha nem volt a válasz, akkor felajánlották, hogy ingyen elviszik őket, az egyetem ugyanis kisbuszokat bocsátott a rendelkezésre.

Micajah Daniels, egészségügy-szociológia szakos hallgató – és a Black Lives Matter afroamerikai mozgalom helyi vezetője – elmondta, hogy senkitől nem kérdezik, kire adja a voksát, a lényeg, hogy szavazzon. Így is elég sok fiatal mosolyogva és egyetlen szót sem szólva kerülte ki az aktivistákat.

Választási részvételre buzdító aktivisták
©

Daniels hozzátette, hogy a választói részvételt a két autómegosztó szolgáltatás, az Uber és a Lyft is segíti, amelyek legfeljebb tíz dollárra szóló kupont adnak azoknak, akik ily módon jutnának el a szavazóhelyiségekhez.

Egy Las Vegas-i szavazóhelyiség:

Dan Kulin, a Las Vegast is magában foglaló Clark megye önkormányzatának szóvivője arról számolt be, hogy előzetesen többen szavaztak, mint félidős kongresszusi választásokon eddig szoktak. A hangsúly az önkormányzat esetében is a részvétel minél könnyebbé tételén volt. Míg korábban mindenki csak a lakóhelye által meghatározott körzetben szavazhatott, addig most központokat hoztak létre, ahol bárki élhetett az alkotmányos jogával. A központokat ráadásul oda telepítették, ahol amúgy is sok ember jár: bevásárló- és szabadidőközpontokba, a nagyobb munkahelyek közelébe, közelekedési csomópontokba.

Nagy Gábor / Las Vegas

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kieső és többet késő járatok, zsúfoltság, tényleg ez a jövő vár a repülőgéppel közlekedőkre?

Kieső és többet késő járatok, zsúfoltság, tényleg ez a jövő vár a repülőgéppel közlekedőkre?

Egyre többen csatlakoznak az ELTE-s sztrájknaphoz

Egyre többen csatlakoznak az ELTE-s sztrájknaphoz

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Újabb 5000 vevő pártolt el Mészáros vidéki lapjaitól

Újabb 5000 vevő pártolt el Mészáros vidéki lapjaitól

Egy miskolci büfé előtt végzett önkielégítést, keresi a rendőrség

Egy miskolci büfé előtt végzett önkielégítést, keresi a rendőrség

A kormány a csokot tolja, miközben hétből csak egy igénylő jut bérlakáshoz Szegeden

A kormány a csokot tolja, miközben hétből csak egy igénylő jut bérlakáshoz Szegeden