szerző:
MTI

A jogvédő szervezet szerint az Európai Unió elszigetelési politikája csupán súlyosbítja a menedékkérők helyzetét.

Humanitárius válság veszélyére figyelmeztetett a leszboszi Mória menekülttáborban a túlzsúfoltság és a közeledő tél miatt szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

A HRW küldöttsége október közepén tett látogatást Móriában, ahol több interjút is készítettek az ott élőkkel. Todor Gardos, a szervezet képviselője ezekre hivatkozva kijelentette, hogy a táborban élők a legalapvetőbb emberi jogaikkal sem élhetnek.

"Az Európai Unió elszigetelési politikája csupán súlyosbítja a menedékkérők helyzetét, Leszboszból pedig lassan szabadtéri börtön válik" – idézi a jelentés Gardost, aki szerint az unió többi tagországának sokkal komolyabban kellene osztoznia Görögország menekültekkel kapcsolatos terheiben.

A jelentés azonnali segítségnyújtást sürget, arra figyelmeztetve, hogy a tél beálltával humanitárius válság alakulhat ki a táborban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának statisztikája szerint, amelyre a jelentés is hivatkozik, november elején 6500 menedékkérőt regisztráltak Mórián, noha a központ eredetileg mintegy 3000 ember befogadására épült.

Móriából ősszel már megkezdték az ott lévő menekültek és migránsok áttelepítését Görögország más részeibe, azonban mivel azóta további emberek érkeztek a szigetre Törökország felől, a túlzsúfoltság alig csökken.

A rossz körülmények miatt már régóta feszültség uralkodik a táborban, illetve az ott lakók és a leszboszi lakosok közt.

November közepén Szpírosz Galinosz leszboszi polgármester általános sztrájkot is bejelentett a szigeten lévő menekülttáborokban uralkodó drámai helyzetre tekintettel. Ez a többi között az állami hivatalok és üzletek zárva tartását is jelenti.

A 2015-ös migrációs hullámnak, amellyel naponta több ezer menekült és migráns érkezett Európába, a 2016-ban megkötött uniós-török menekültügyi egyezménnyel sikerült gátat szabni. Az egyezmény értelmében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Eddig az eljárás idejére a menedékkérőknek a szigeteken kellett maradniuk, egyebek mellett Leszboszon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyszer csak egy madár tűnt fel a Singapore Airlines Londonba tartó járatán

Egyszer csak egy madár tűnt fel a Singapore Airlines Londonba tartó járatán

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Egy év alatt 38 százalékkal lettek drágábbak a zöldségek

Egy év alatt 38 százalékkal lettek drágábbak a zöldségek

Viharos szél miatt adtak ki riasztást keddre

Viharos szél miatt adtak ki riasztást keddre