szerző:
hvg.hu

Majdnem a teljes lengyel állományt lemészárolnák, a döntés komoly felháborodást váltott ki.

Lengyelország majdnem összes vaddisznóját ki akarják irtani az afrikai sertéspestis elleni védekezésként – jelentette be a lengyel agrárminiszter, Jan Krzysztof Ardanowski, aki szerint ez az egyetlen lehetséges lépés a betegség leküzdésére. Az afrikai sertéspestis Lengyelországban a vaddisznók mellett már a házi sertések között is terjed, ezért korlátozásokat vezettek be a sertéshús exportjára is.

Médiajelentések szerint mintegy 200 ezer vaddisznó lemészárlásáról lenne szó, amely az országban élő mintegy 229 ezer vaddisznó 90 százalékát jelentené. A vaddisznók kilövése három januári hétvégén kezdődne, és nem csak felnőtt egyedeket érintene, de egészséges vemhes és növendék állatokat is. A vadászok kilőtt állatonként néhány száz zlotyt (néhány tízezer forintot) kapnának.

Szakértők szerint viszont ez sem jelentené feltétlenül a járvány megállítását vagy legyőzését, szerintük inkább szorosabb állatorvosi ellenőrzést és szigorúbb higiéniás követelményeket kellene bevezetni a sertéstelepeken.

A kormány döntése ellen több tízezren tiltakoznak már Lengyelországban a Facebook-profilképük megváltoztatásával, és több mint 130 ezren írtak alá egy Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek címzett petíciót, amelyben a vaddisznók tömeges lemészárlásának leállítását és az agrárminiszter menesztését követelik. Egy másik, a mészárlás leállítását követelő petíciót több mint 330 ezren írtak alá az interneten.

Az intézkedést kritizálók szerint a kormány ezzel csak a gazdák és a vadászok szavazatait akarná megnyerni az európai parlamenti választások előtt, de még vadászok is tiltakoznak a vaddisznók leölése ellen, mondván ez nem vadászat, vagy a populáció ritkítása, hanem mészárlás lenne, ez pedig ellentétes az etikus vadászattal, vagy a természet védelmével is. Lengyel hírességek, köztük a szupermodell Anja Rubik szintén kiálltak a vaddisznók megmentése mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények