szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Tisztségemről lemondva, elnöki pályafutásomat befejezve, bocsánatot kérek polgártársaimtól, akikkel szemben mulasztást követtem el" - írta Abdel-Azíz Buteflika.

Bocsánatot kért szerdán az algériai néptől az ország előző nap lemondott elnöke, Abdel-Azíz Buteflika. Eközben az algériai alkotmánytanács elfogadta lemondását, és üressé nyilvánította az elnöki széket, megnyitva az utat az átmeneti időszak előtt.

"Tisztségemről lemondva, elnöki pályafutásomat befejezve, bocsánatot kérek polgártársaimtól, akikkel szemben mulasztást követtem el" - írta Buteflika. Gyarló emberként bocsánatot kérek tőletek, a veletek szembeni mulasztásaimért" - tette hozzá, megjegyezve, hogy ez az utolsó üzenete. Buteflika egyúttal védelmébe is vette csaknem 20 évig tartó elnökségét. "Isten a tanúja, hogy őszinte és hűséges voltam. Nem szomorkodom, nem aggódom országom jövőjéért" - fogalmazott.

A szerdai nap folyamán az algériai alkotmánytanács elfogadta Buteflika lemondását, és üressé nyilvánította az államfői széket. Az algériai alaptörvény értelmében ezt követően összehívják a parlamentet, amely kijelöli az ideiglenes államfőt. Az észak-afrikai ország alkotmánya értelmében ez esetben a felsőház elnöke - jelenleg Abdel-Káder Binszáleh - veszi át az államfői teendőket a választásokig. Buteflika lemondását az APS algériai állami hírügynökség jelentette kedd este. Röviddel a bejelentés előtt azonnali lemondásra szólította fel Buteflikát Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök, helyettes védelmi miniszter, aki ezt megelőzően a fegyveres erők legfőbb parancsnokságával tárgyalt a belpolitikai válság rendezéséről a védelmi minisztérium épületében.

Az algériai államfői hivatal már hétfőn közölte, hogy Buteflika még az április 28-ig tartó mandátumának lejárta előtt bejelenti lemondását. Buteflika 2013-ban agyvérzést kapott, azóta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Az elnök legutóbbi nyilvános beszédét 2014-ben mondta el, azóta pedig közleményeken keresztül szólt a néphez.

Az észak-afrikai országban azt követően kezdtek tömeges tiltakozások, hogy Buteflika február közepén bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson, ötödik elnöki mandátumáért. A tüntetések hatására az elnök március elején visszalépett, és elhalasztotta az elnökválasztást, egyfajta kompromisszumos megoldást kínálva az elégedetlenkedőknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátottak volna egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradt volna. Ez azonban olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók ezúttal már az elnök távozását követelték egyhangúlag. Buteflika 1999 óta volt Algéria elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?

Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?