szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három világhírű hegymászó, az osztrák David Lama és Hansjörg Auer, valamint az amerikai Jess Roskelley életét vesztette a Sziklás hegység kanadai csúcsai között: a sportembereket egy lavina sodorta el.

A mászókat az ismert kanadai üdülőváros, Banff közelében érte baleset, amint éppen a Howse-csúcsra próbáltak feljutni. A mentőalakulatok az után kezdtek kutatni a mászok után, amikor Jess apja, John Roskelley, aki ugyancsak ismert hegymászó, segítséget kért, mert fia már régóta nem adott életjelet magáról. A mentők a levegőből vizsgálták meg a környéket – az időjárási viszonyok egyelőre nem alkalmasak arra, hogy gyalogosan kezdjek meg a kutatást – s észrevették egy lavina nyomait, a völgyben pedig egy holttestet és hegymászó felszereléseket láttak.

A kanadai hatóságok szerint a Howse-csúcs megmászása nagyon bonyolut feladat, hegyes és jeges szakaszok váltják egymást. ”Ez is egy olan útvonal, aminek bejárása vagy sikerül, vagy azonnal rémálommá válik. Ez a mászás most rémálommá vált” – írta John Roskelley.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását

Több kilométeres dugó alakult ki az osztrák határnál ellenőrzések miatt

Több kilométeres dugó alakult ki az osztrák határnál ellenőrzések miatt