szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz kizárása vagy kilépése esetén minimálisra csökken az EPP előnye.

Kevesebb mint egy hónap alatt lőtávolon belülre kerültek az európai szociáldemokraták, hogy ők legyenek az új Európai Parlament legnagyobb pártja, és így ők adhassák az Európai Bizottság elnökét. A Politico friss mandátumbecslése szerint a Frans Timmermans vezette szocialisták 149 székre számíthatnak. Ez jelentős javulás az utóbbi időszak előrejelzéseihez képest, év elején még 124 képviselővel számoltak az esetükben.

Az eddig magabiztos előnyben lévő Európa Néppártnak közben egyre kevesebb helyet jósolnak: míg az április 10-i becslés alapján még 181 képviselőt vártak nekik, addig pénteken már csak 170-re tették ezt a számot. Manfred Weber vezette pártcsalád így is magabiztosan vezet, de a Fidesz esetleges kizárásával már sokkal szűkebb lenne a többségük az Európai Parlamentben. A magyar kormánypárt mandátumainak számát ugyanis 10 és 14 közé teszik a kutatások.

A friss mandátumbecslés ugyanis arra utal, hogy ha kizárnák a Fideszt (vagy a párt maga lépne ki), kétharmad, vagyis 14 mandátum esetén az EPP többsége mindössze 7 fősre zsugorodna, ha most tartanák a választásokat.

A Matteo Salvini-féle új pártcsalád közben jön fel, igaz, ezzel együtt is csak 68 képviselőre számíthatnak a szélsőjobbosok a Politico szerint. Az már látható, hogy ha hozzájuk akarna csatlakozni Orbán Viktor és pártja, akkor sokkal kisebb súlyú frakcióban ülnének a fideszesek.

A mandátumbecslés készítésekor a britek tagságával is számoltak, de azt nem tudni, hogy a szigetországban egyáltalán tartanak-e majd választást, vagy addigra kilépnek az EU-ból. A briteknek nem csak a létszám miatt van jelentősége, hanem amiatt is, mivel a kormányzó konzervatívok nem az EPP tagjai, míg a legtöbb mandátumra számító Brexit párt is a pártcsaládon kívül van - miközben a Munkáspárt a baloldali frakció tagja. Ez pedig megboríthatja az erőviszonyokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!