szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a keddi londoni NATO-csúcson Donald Trump amerikai elnökön viccelődött, s a Fehér Ház ura annyira megsértődött, hogy csapot-papot otthagyva hazautazott az USA-ba. Nem a kanadai vezető az első, akinek kellemetlen pillanatai támadtak egy-egy bekapcsolva maradt mikrofon miatt, az áldozatok, Nicolas Sarkozy francia elnök, George W Bush és Barack Obama amerikai elnökök hasonló és még kínosabb eseteit a The New York Times elevenítette fel.

Trumpnak is van mire emlékeznie: egy 2005-ben készült hangfelvételen Billy Bush-sal, a Bush-család egyik, rádiós és tévéműsorokat vezető tagjával vitatták meg, hogyan kell felszedni a nőket, s Trump mára megszokott macsósággal és kulturálatlansággal osztotta meg tapasztalatait. „Ha sztár vagy, akármit megtehetsz velük, engedni fogják. Ragad meg a p**ájukat, bármit megtehetsz” – magyarázta egyebek mellett Bushnak. Amikor a felvétel 2016-ban nyilvánosságra került, Trump még bocsánatot kért, de azt is hozzátette, ő sohasem állította magáról, tökéletes lenne.

Az egyik legnevezetesebb ilyen eset Ronald Reagan amerikai elnökkel történt meg, aki 1984-ben ezzel a szöveggel viccelődött egy – mint kiderült, bekapcsolt – mikrofon előtt: „Kedves amerikai honfitársaim, örömmel jelentem be, hogy aláírtam az Oroszországot örökre törvényen kívül helyező törvényt. A bombázás öt perc múlva kezdődik”.  Míg több médium nem közölte Reagan humorosnak szánt szavait, a The New York Times megírta az esetet. A Szovjetunióban példátlanul ellenségesnek nevezték a színészből lett elnök mondatait. A helyzetet súlyosbította, hogy Reagan éppen azon dolgozott, hogy elérje a szovjet-amerikai fegyverzetkorlátozási egyezmények aláírását.

2000-ben a The New York Times vált áldozattá, George W. Bush akkori elnök, aki ugyancsak szeretett káromkodni, egy Illinois államban tartott kampányrendezvényen így fordult Dick Cheney alelnök-jelölthöz: „Ott van Adam Clymer, a The New York Times elsőosztályú seggfeje”. Cheney pedig helyeselve bólogatott, s közölte, tényleg az. Bush sohasem kért bocsánatot, az elnök környezet szerint Bush-t felbosszantották Clymer rosszindulatúnak tartott cikkei.

2011-ben Nicolas Sarkozy éppen hivatalban lévő francia elnök fakadt ki Barack Obamának, s közölte, már nem tudja elviselni a hazug Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Obama – aki szintén nem vette észre, hogy szavait mikrofon veszi – így válaszolt: "Lehet, hogy Önnek elege van belőle, de nekem sokkal többet kell vele foglalkoznom, mint Önnek."

2012-ben ismét Obama nem volt elég óvatos. Egy Dél-Koreában rendezett találkozón az amerikai elnök odafordult akkori orosz kollégájához, Dmitrij Medvegyevhez, aki korábban amiatt panaszkodott, hogy az USA újabb rakétákat akar Európába telepíteni. „Ez az utolsó választásom. A választás után sokkal rugalmasabb leszek” – mondta Medvegyevnek. Ellenfelei azonnal rávetették magukat, Newt Gingrich például közölte: Kíváncsi vagyok, még hány olyan ország van, amelynek az elnök megígérte, újraválasztása másnapjától fogva már rugalmasabb lesz velük, amikor már nem kell felelnie az amerikaiak kérdéseire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!