szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előre be nem jelentett látogatásra Tunéziába érkezett szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölték nemzetközi hírügynökségek.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdogan Kaisz Szaíd államfővel tárgyal. A török elnököt elkísérte a külügy- és a védelmi miniszter, valamint a hírszerzés főnöke is.

Erdogan az első külföldi államfő, aki az októberben megválasztott Szaídnál látogatást tesz. A török elnök két héttel azután érkezett Tuniszba, hogy Szaíd Tuniszban találkozott Fájez esz-Szarrádzzsal, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnökével.

A török kormány novemberben biztonsági és katonai együttműködési megállapodást írt alá a tripoli székhelyű egységkormánnyal, kiváltva Görögország és más államok bírálatát. Decemberben a líbiai egységkormány és a török parlament ratifikálta a megállapodást. A katonai megállapodás értelmében líbiai kérésre Törökország katonai kiképzőszemélyzetet és felszerelést küldhet Líbiába.

A kőolajban gazdag Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ország minél nagyobb része fölött az ellenőrzést. A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar