szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A The New York Times is megerősítette annak a felvételnek a hitelességét, amely szerint nem egy, hanem két rakétát lőttek ki a Teherán mellett lezuhant ukrán gépre.

A The New York Times is ellenőrizte azt a videót, amely szerint az ukrán utasszállító repülőgépet valójában két rakéta találta el, mielőtt a földbe csapódott Teherán mellett a múlt szerdán. Az Ukraine International Airlines járatán – a személyzettel együtt – 176-an utaztak, a tragédiát senki sem élte túl.

Bár az iráni elnök azóta beismerte, hogy ők lőtték ki a gépet véletlenül, az teljesen új információ, hogy a járatra kétszer is tüzeltek. A felvételen jól látszik, hogy nagyjából 20 másodperccel az első töltet után egy másodikat is kilőttek az utasszállítóra.

A biztonsági kamera által rögzített felvétel a New York Times szerint hiteles. Az újonnan előkerült felvétel a lap szerint magyarázatot ad arra, hogy a gép transzpondere (válaszjeladója) miért állt le másodpercekkel a második rakéta becsapódása előtt. Az első rakéta becsapódásáról szintén videó készült.

A videó sarkában azért látható 2019-es dátum az amerikai lap szerint, mert a kamera által használt rendszer az iráni vagy más néven a modern perzsa naptár szerint működik.

A lap azt írja, a gépre kilőtt rakéták egyike sem tudta azonnal földre vinni a repülőt, az ugyanis percekig így is a levegőben maradt: visszafordult a teheráni repülőtér felé, azután robbant fel és zuhant le.

A rakétákat a repülőgéptől nagyjából 10-12 kilométernyire lévő iráni katonai támaszpontról indították. A videót még kedden töltötte fel a YouTube-ra egy iráni felhasználó, akit ugyanazon a napon őrizetbe vettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!