szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egy munkaerő-közvetítő cég képviselője szerint nem egyedi a gyergyóditrói eset, Kolozsváron is volt már példa a Srí Lanka-i vendégmunkások elleni fellépésre.

Romulus Badea, a munkaerőközvetítéssel is foglalkozó Soter&Partners képviselője a Hotnews.ro hírportálnak számolt be a Srí Lanka-i munkavállalókkal szembeni romániai ellenérzésekről, miután Gyergyóditrón két pékmester alkalmazása miatt lett botrány.

Mint elmondta, egy kolozsvári vendéglő vezetői több Srí Lanka-i szakácsot és pincért alkalmaztak, akiknek a vendéglő közelében biztosítottak szállást. A szálláshely szomszédságában lakók minden lehetséges hatóságnál feljelentették a vendéglőst, petíciót nyújtottak be a polgármesteri hivatalba, és egyszer még a csendőrséget is kihívták a helyszínre, noha a vendégmunkások nem adtak erre okot. A munkaközvetítő szerint

a vendéglőben alkalmazott vendégmunkásokra nincsen panasz, a szomszédok mégis ügyvédet fogadtak, hogy feljelentések megfogalmazásával próbálja elűzni a környékről az ázsiai munkásokat.

Elköltöztek a lemigránsozott pékek Gyergyóditróról

A hatvan-hetvenfős csoport a közúti határátkelő oldalán próbálkozott, amit veszély esetén vaskapuval zárnak el, de most fegyveres biztonsági őrök védték. Pintér Sándor szerint a rendszer jól vizsgázott, de utasította a BV-t, hogy ellenőrizzék le a szerb-magyar határszakaszt.

Romulus Badea egy olyan Bukaresthez közeli esetről is beszámolt, amikor egy vállalatban a Srí Lanka-i vendégmunkásoknak kevesebb munkaórát írt be a nyilvántartással megbízott alkalmazott, mert nem tudta elviselni, hogy a vendégek többet keressenek, mint a hazaiak. Itt a vállalat vezetője rájött a csalásra, és elbocsátotta a csaló alkalmazottat. A munkaközvetítő egy olyan esetről is beszámolt, amikor egy dél-romániai szállodában a vendégek tiltakoztak a Srí Lanka-i takarító személyzet miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonul Magyarországról az Aegon

Kivonul Magyarországról az Aegon

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában