szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Német és francia parlamenti képviselők szombaton közös nyilatkozatban sürgették a közös határ korlátozások nélküli azonnali megnyitását.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A határellenőrzést mindkét oldalon március közepén vezették be a koronavírus-járvány miatt, majd meghosszabbították, hogy a fertőzés németországi terjedését lassítsák. Németországba a német állampolgárok, illetve az ott tartós letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek kivételével jelenleg is csak alapos indokkal lehet beutazni. Franciaországban hétfőn enyhítettek a korlátozásokon, azóta ott egy nagyobb sugarú területen szabadon mozoghatnak a két ország állampolgárai.

"Tekintettel arra, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma a határ mindkét oldalán csökkent, a korlátozásokat már nem indokolja az egészség védelme" - írták az 50-50 képviselőt tömörítő francia-német parlamenti gyűlés elnökségének tagjai. "A francia-német határon érvényes korlátozások egy több évtizedes határon átnyúló együttműködés mesterséges elvágását jelentik" - fogalmaztak a képviselők. "Ezek az intézkedések hatalmas problémákat okoznak, és elfogadhatatlanul megnehezítik a polgárok mindennapjait" - írták. Ezért szerintük a határátlépéseket mielőtt engedélyezni kell, és a jelenleg érvényben lévő korlátozások május 15-i lejárta után semmilyen korlátozást sem szabad bevezetni.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke szintén bírálta a határellenőrzéseket. Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa egy sajtónyilatkozatban még keményebben fogalmazott: "Ha német szövetségi rendőrök ismét felfegyverkezve állnak azokon a határokon, amelyeken a második világháborúban harcok folytak, ez rossz előjel. Nagy károkat okoz a szomszédunkhoz fűződő kapcsolatokban".

Az elmúlt napokban sűrűsödtek a határellenőrzések azonnali megszüntetését követelő hangok. Horst Seehofer német belügyminiszter mindazonáltal kinyilvánította, hogy május 15. előtt semmi esetre nem kíván enyhíteni a korlátozásokon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet