szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kis mértékben megemelkedett a radioaktivitás Finnországban és Svédországban, a térség államai szerint a szennyezés Nyugat-Oroszország felől érkezett.

A DW német hírportál arról számolt be, hogy a holland közegészségügyi hatóságok a skandináviai adatok alapján úgy vélik, a sugárzás egy oroszországi atomerőműből származik, és arra utal, hogy az egyik reaktorban megsérülhetett egy üzemanyagrúd.

Az orosz illetékesek, a Roszenergoatom vezetői azt mondják, a térségben lévő atomerőművek fennakadás nélkül üzemelnek, és a szentpétervári és murmanszki területen június során nem változott meg a radioaktivitás szintje.

A DW szerint a nukleáris katonai kísérletek betiltásáról szóló egyezmény betartását megfigyelő nemzetközi szervezet szerint a veszélyt nem okozó, valószínűleg polgári forrásból származó sugárzást a cézium 134-es és 137-es, valamint a ruténium 203-as izotópja okozza.

Európában jelenleg 181 reaktor működik: Nyugat-Európában 108, Kelet- és Közép-Európában 73.

A sugárzás mostani kismértékű emelkedése miatt sokaknak az 1986-os csernobili atombaleset jutott az eszébe, akkor a szovjet hatóságok napokig nem voltak hajlandóak elismerni a súlyos atombaleset bekövetkeztét. A sugárzást – a külföldi államok közül - akkor is először az észak-európai országokban észlelték.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!