szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a Jog és Igazságosság is elhatárolódik a lengyel igazságügyi miniszter kezdeményezéséről az Isztambuli Egyezmény felmondására. Ami az Európai Tanács szerint jelentős visszalépés lenne a nők védelme terén.

Az Európa Tanács (ET) vasárnap sajnálatosnak nevezte, hogy a lengyel kormány az isztambuli egyezmény felmondását tervezi. Az ET szerint a döntés jelentős visszalépés lenne a nők védelme terén Európában.

Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű intézmény főtitkára nyilatkozatában riasztónak nevezte a varsói kabinet tagjainak napokban tett kijelentéseit.

A főtitkár leszögezte: kész "konstruktív párbeszéd keretében tisztázni a konvencióval kapcsolatban esetleg felmerülő hibás vagy helytelenül értelmezett gondolatokat".

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter szombaton szorgalmazta, hogy Lengyelország mondja fel az Európa Tanács isztambuli egyezményét, mert álláspontja szerint a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló megállapodás a nők védelmének ürügyén gender-ideológiát támogat.

Ziobro bejelentette: az általa irányított minisztérium hétfőn kezdeményezni fogja a családügyi tárcánál, hogy kezdje el az egyezmény felmondását célzó "hivatalos munkálatokat".

Vasárnap ugyanakkor a Jog és Igazságosság  (PiS) elhatárolódott az igazságügyi miniszter kezdeményezésétől, mondván az megosztja a kormánykoalíciót - jelentette a Reuters.

Nem született ilyen döntés, ez a terv nem tükrözi a közös álláspontunkat. A miniszter egy ötletét közölte, ha benyújt erről egy javaslatot, azt meg fogjuk vizsgálni

- közölte Anita Czerwinska, a PiS szóvivője. 

A Reuters megkérdezte Piotr Müller kormányszóvivőt is, aki szintén azt mondta, a kormány nem hozott döntést az Isztambuli Egyezmény ügyében.

Lengyelország az előző kormány idején, 2012-ben írta alá, majd 2015-ben ratifikálta az egyezményt. A dokumentum elfogadását megelőző heves társadalmi és politikai vitában az egyezmény ellen lépett fel a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), valamint a párt akkori elnökjelöltje, a nemrég újraválasztott államfő, Andrzej Duda.

Ziobro azzal érvelt, hogy a lengyel jog tartalmazza az összes, az isztambuli egyezményben előirányzott megoldást, egyes területeken pedig a lengyel szabályozások magasabb szintű védelmet biztosítanak a nőknek.

A Szolidáris Lengyelország nevű párt tárcavezetője aláhúzta: az isztambuli egyezmény olyan ideológiai jellegű előírásokat is tartalmaz, amelyek Varsó szempontjából elfogadhatatlanok, és ellentétesek a lengyel alkotmánnyal. Kifogásolta, hogy az egyezmény az erőszakot a gender-elmélet bevonásával közelíti meg, míg a lengyel alkotmány a család hagyományos, nő és férfi kapcsolatán alapuló modelljéről szól.

Az isztambuli egyezmény az első államok feletti eszköz, amelynek célja jogilag kötelező érvényű normák rögzítése a nemi indíttatású erőszakcselekmények megfékezése céljából.

Pénteken mintegy kétezren tüntettek Varsóban a lengyel kormány terve ellen.

(Borítóképünkön Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter az isztambuli egyezmény tervezett felmondásáról tartott varsói sajtóértekezleten 2020. július 25-én. Fotó:  MTI/PAP/Rafal Guz)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán