Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok múlik a hétvégi tüntetéseken Beloruszban, de az biztos: az ország már nem lesz olyan, mint eddig volt. A helyzetet elemzi a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja a héten.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Lukasenka 1994 óta minden választást elcsalt, nem volt még arra példa, hogy a választási eredményeket ne kellett volna kozmetikázni. Idén azonban ennél több kellett: a Fehéroroszországot 26 éve vezető elnöknek az első fordulóban a többsége sem lett volna meg, nemhogy a 80 százalékos választási győzelme - mondta Németh András, a HVG külpolitikai újságírója.

Fehéroroszországban augusztus 9-én indult tömeges tüntetés, miután a csalásokkal teletűzdelt elnökválasztás hivatalos eredményei hatodszor is 80 százalék feletti eredménnyel hozták ki Lukasenkát győztesnek. Az összecsapásokkal kísért tüntetések után sztrájk is indult, a tüntetésekben többen életüket vesztették, az Európai Unió pedig a héten azt közölte, hogy nem ismerik el a belarusz választási eredményt, az Európai Néppárt egyenesen persona non gratának minősítette Lukasenkát.

Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcast-sorozata, amelyben Németh Andrással a fehérorosz helyzetről beszélgettünk. Szóba került, hogy

  • mikor jön el az a pillanat, amikor az elnök kénytelen lesz távozni,
  • mi minden vezetett a tömegek elégedetlenségéhez,
  • mit lépett az EU és mit Oroszország,
  • Orbán Viktor hogyan jön ki a belarusz helyzetből.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Hol rontotta el Lukasenka, hogy nem ő maradt a fehérorosz Kádár János?

Addig lehet nagy elégedetlenség nélkül fenntartani egy diktatúrát, amíg működik a gazdaság - ez az egyik fő tanulsága a fehérorosz eseményeknek. Több évtized munkájával épült fel egy olyan rendszer, amelyet csak egyre komolyabb elnyomással lehet működtetni, de sok tényező összejátszása kellett ahhoz, hogy meginogjon.

HVG360 hvg360

Nem kizárt, hogy Lukasenko számára itt a vég

A belorusz diktátor pár nap alatt elvesztette szinte az egész társadalom támogatását, beleértve a munkásokat, akiket idáig a rendszer alapjának tekintett. Nem sok lehetősége maradt - írja Slawomir Sierakowski, a lengyel Haladó Tanulmányok Intézetének igazgatója, aki Minszkből tudósít az eseményekről

hvg.hu Világ

Lukasenka ismét keménykedik, a fehérorosz ellenzék egyelőre nem hátrál

A fehérorosz ellenzék egységének a fenntartását, és az augusztus 9-ei választási csalások miatt kitört tiltakozások folytatását kérte Szvjatlana Cihanouszkaja, ellenzéki elnökjelölt, akit a minszki rezsim erőszakkal kényszerített át Litvániába. Közben a napokig békésen viselkedő hatóságok újra megkezdték a letartóztatásokat.

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

Vezető minisztériumi tisztségviselőt vett őrizetbe a főügyészség

Vezető minisztériumi tisztségviselőt vett őrizetbe a főügyészség

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát