szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hadsereg brutális fellépéséről videó is készült.

Súlyosan bántalmaztak, majd megöltek egy nőt a mozambiki hadsereg katonái, az esetről egy videó is készült – írja a BBC. A körülbelül kétperces videóban az látható, hogy több egyenruhás körbeáll egy meztelen nőt, botokkal ütik a testét és a fejét, majd lelövik. A felvételt, amely Cabo Delgadóban készült, több jogvédő szervezet is megosztotta.

A videóban a katonák azt kiabálják a nőnek, hogy „az Al-Shabaabból vagy". A szélsőséges iszlamista csoport 2017 óta rendszeresen szervez felkeléseket a mozambiki kormány ellen. Az állam folyamatosan küzd az Al-Shabaabbal, jogvédő szervezetek szerint folyamatosak a visszaélések a hadseregben.

A védelmi minisztérium borzalmasnak ítélte a videót, és azt ígérte, hogy kivizsgálják a felvételeket. A mozambiki hadsereg tagadja a vádakat.

Az emberjogi szervezetek elítélték a gyilkosságot, a Human Rights Watch is a felvételek mielőbbi kivizsgálását szorgalmazza.

A múlt héten az Amnesty International közölte, hogy elemezte és ellenőrizte azokat a videókat, amelyek a mozambiki hadsereg módszereit, letartóztatásokat, a foglyok kínzását, illetve kivégzéseket mutatják be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében

160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket