szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most valahogy nem olyan fontos a keresztényüldözéssel szembeni kiállás?

Kiáll Azerbajdzsán területi integritása mellett Magyarország

– közölte csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Index megkeresésére a Hegyi-Karabahban kitört azeri–örmény konfliktussal kapcsolatban.

Ezzel a magyar kormány hivatalosan is azeri oldalra állt a többségében keresztény örmények lakta, vitatott hovatartozású enklávéban kirobbant háború ügyében.

A külügy tájékoztatása szerint "az örmény többségű Nagorno Karabakh Azerbajdzsán nemzetközileg elismert határain belül fekszik, hazánk pedig általános nemzetközi jogi alapelvként támogatja az államok területi integritását és szuverenitását". Hozzátették, hogy az örmény–azeri konfliktusban a feszültségek csökkentését, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Minszki Csoportjának társelnöki egyeztetései keretében létrejövő tárgyalásos megoldást támogatják.

A ma kezdődő brüsszeli EU-csúcson az uniós állam-, és kormányfők többek között az EU és Törökország elmérgesedett viszonyáról is tárgyalnak. Ezzel pedig szorosan összefügg, hogy Törökország fegyverekkel és katonákkal is támogatja Azerbajdzsánt – erre utal az is, hogy a hírek szerint egy török F-16-os Azerbajdzsán légterében kilőtt egy örmény SZU-25-ös vadászgépet (igaz, ezt a törökök cáfolták).

A helyzetet tovább bonyolítja – és bizonyos értelemben a magyar külügy állásfoglalását is pikánssá teszi –, hogy a magyar kormány egyik fő szövetségese, Oroszország hagyományosan a keresztény örményeket támogatja Karabah ügyében (még ha a mostani konfliktusban a Kreml ódzkodott is a nyílt állásfoglalástól).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború

Bár a világ valamennyi hatalma az ellenségeskedések azonnali beszüntetését szorgalmazza, az Azerbajdzsán területébe ékelt, többségében örmények lakta Karabahban folytatódnak a vasárnap kezdődött súlyos örmény–azeri harcok. A jelek szerint a válságnak aligha lesz békés megoldása, már csak azért sem, mert közben egy új szereplő, Törökország is aktivizálja magát.

hvg.hu/MTI Világ

Egész éjjel ágyúztak Hegyi-Karabahban – videó

Éjjel is folyamatosan lőtték egymást az azeri és az örmény csapatok a vitatott hovatartozású enklávéban, Hegyi-Karabahban. Az örmények – akik szerint Azerbajdzsán "terrorista zsoldosokat" is bevetett – lelőttek három azeri helikoptert, az egyik Iránban csapódott be. Az azeri fél pedig közölte: vagy kivonulnak az örmények, vagy folytatódik a háború.

Újabb, sikeres nagyműtéten vannak túl a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvosok

Újabb, sikeres nagyműtéten vannak túl a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvosok

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé