szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Bár volna rá igény, de valószínűleg mégsem lesznek szankciók sem Fehéroroszországgal, sem Törökországgal szemben az uniós állam- és kormányfők délután kezdődő kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján. Kérdés, hogy napirenden kívül a tagállami vezetők beszélnek-e az igazán feszítő problémákról: a következő hétéves költségvetésről, migrációról és jogállamiságról.

EUrologus
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.
Eurologus
Friss cikkek a témában

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az uniós állam- és kormányfők csütörtökön és pénteken Brüsszelben. Azért a rendkívüli jelző, mert az eseménynaptárban előzetesen nem szerepelt, ezeknek a témáknak a nagy részét egy tavaszi, “normális” csúcstalálkozón szerették volna megvitatni, de a Covid-járvány átírta a menetrendet. Eredetileg csak gazdasági kérdésekre összpontosítottak volna az uniós vezetők, ugyanakkor a külpolitikai fejlemények számos olyan témát hoztak elő, amelyekkel muszáj foglalkoznia az EU-nak legfelsőbb szinten. A találkozó első napját ezek a témák határozzák meg: Belorusz, a török mélytengeri fúrások a Földközi-tenger keleti részén, az EU–Kína kapcsolatok, a Navalnij-ügy és az azeri–örmény konfliktus.

Az EU büntetne, de nem fog

Fehéroroszország és Törökország kapcsán erős a külső és a belső nyomás is azzal kapcsolatban, hogy legyenek szankciók. A belorusz helyzet egyszerűbb: valamennyi tagállam egyetért azzal, hogy az augusztusi elnökválasztás eredményét meghamisították, és elítélik a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot, nem tekintik legitim elnöknek Lukasenkát. A büntetőintézkedésekkel is azonosulnak a tagállami kormányok, Ciprus azonban nem hagyja jóvá. Ők összekötik az ügyet Törökországgal, mert a törökök olyan szénhidrogén-kitermelési tevékenységet kezdtek, amelynek során Görögországhoz és Ciprushoz tartozó területek kontinentális talapzataiból szeretnének nyersanyagot kitermelni. A vita olyannyira eldurvult, hogy már török és görög hadihajók is álltak egymással szemben, többek között az EU fellépése után azonban előbbiek visszavonultak. De a vita nem oldódott meg. Ciprus ahhoz köti hozzájárulását az belorusz szankciókhoz, hogy a törökök ügyében is szülessen hasonló döntés.

Az EU nem készült még fel egy ilyen lépésre

– mondta ezzel kapcsolatban egy magas rangú uniós forrás az EUrológusnak. Az EU inkább tárgyalna, miközben persze nem veszíti szem elől azt a török érvelést, hogy bármikor utat engedhetnek több millió migránsnak. Így aztán valószínűleg semmi sem fog történni, holott a fehérorosz tüntetők és vezetőik nagyon számítanak az uniós támogatásra és a konkrét lépésekre.

Covidos tapasztalatok

Kínával nagyon vegyes az EU viszonya. Egyrészt a kínaiak nagyon fontos kereskedelmi partnerek, másrészt az uniós kormányok nagy aggodalommal figyelik, hogy a koronavírus-járványban meggyengült európai cégeket kínai vállalatok, nagyjából korlátlan állami támogatással felvásárolják. A kínai térnyerést az EU szeretné korlátozni és versenykörülmények közé kényszeríteni, de erre még nincs meg a megfelelő eszköz.

Részben ehhez kapcsolódva az állam- és kormányfők beszélni fognak az EU úgynevezett stratégiai autonómiájáról vagy szuverenitásáról, amelynek szükségességére a koronavírus-járvány is rámutatott. Vagyis, az EU-nak bizonyos téren többet kell tennie azért, hogy ne legyen rászorulva a harmadik országokra, a külső piacokra.

Az állam- és kormányfők tárgyalni fognak még iparpolitikáról és a digitális átállás felgyorsításáról, valamint egy összegzést kapnak a brit kilépési tárgyalásokról is.

Költségvetésről, jogállamiságról, migrációról a napirend alapján nem lesz szó. Azonban számítani lehet arra, hogy a tagállami vezetők ezekben a kérdésekben is legalábbis véleményt fognak nyilvánítani. Legutóbb júliusban találkoztak, az akkori költségvetési megegyezést minden bizonnyal frissíteni szükséges és egyes részeiben újra kell majd tárgyalni. Ha ez nem most történik meg, akkor hamarosan: október közepén ugyanis ismét EU-csúcs lesz Brüsszelben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt