Tetszett a cikk?

Nem vette észre, illetve nem tulajdonodított jelentőséget a bécsi terrorelhárítási ügynökség azoknak a figyelmeztető jeleknek, amelyeket külföldi társszervektől kapott - gyakorlatilag ezzel indokolta az osztrák belügy, hogy miért állították fel székéből Erich Zwettlert, az ügynökség vezetőjét - írja a BBC. Zwettler maga kérte, hogy függesszék fel a hivatalából, bár ha nem kérte volna maga, megtették volna ezt a felette állók.

A bécsi terrorelhárítás ugyanis nagyon sok olyan jelzést kapott, amiket ha komolyan vett volna, elkerülhető lett volna az osztrák fővárosban elkövetett terrorcselekmény.

©

A szlovák rendőrség már korábban jelezte az osztrák hatóságoknak, hogy a későbbi merénylő júliusban lőszert próbált vásárolni Szlovákiában.
Az elkövetővel még júliusban többször találkozott két Németországból érkező iszlamistával és erről az osztrák hatóságok is tudtak.
Azt a mecsetet, ahová az elkövető járt és ahol radikalizálódott, az osztrák elhárítás csak a támadás után azonosította, majd záratta be.

A szlovák rendőrség már korábban jelezte az osztrák hatóságoknak, hogy a későbbi merénylő júliusban lőszert próbált vásárolni Szlovákiában.Az elkövetővel még júliusban többször találkozott két Németországból érkező iszlamistával és erről az osztrák hatóságok is tudtak.Azt a mecsetet, ahová az elkövető járt és ahol radikalizálódott, az osztrák elhárítás csak a támadás után azonosította, majd záratta be.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított, albán gyökerekkel rendelkező merénylő négy embert – köztük egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében, mielőtt a rendőrök lelőtték volna. Kedden az Iszlám Állam magára vállalta a terrorakció elkövetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust