szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A harcok során a víztisztítók is megrongálódtak. Közben az etióp kormány győzelmet hirdetett a lázadók felett, a lázadók viszont azt ígérik, kitartanak.

Az észak-etiópiai Tigré tartományt fenyegető ivóvízhiányra figyelmeztetett hétfői sajtótájékoztatóján az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Stephane Dujarric szerint a harcok során megrongálódtak a víztisztítók, így a lakosság ivóvízellátása már nincs biztosítva. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a víz mellett a tartomány fővárosából, Mekeléből üzemanyaghiányról érkeznek hírek.

A több mint ötmillió lakosú tartományt a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) november elején vonta ellenőrzése alá. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul az egész tartományban blokkolta az internetet és a telefonvonalakat, és fél évre rendkívüli állapotot hirdetett. A konfliktusban több ezren vesztették életüket és százezrek váltak földönfutóvá. Menekültek tízezrei indultak meg a szomszédos Szudán felé.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) részéről sürgették az alapvető szolgáltatások mihamarabbi visszaállítását a városban, illetve az egész tartományban. Hozzátették, hogy Tigré gyógyszerkészlete is megcsappant, így nem tudják ellátni azokat, akik a harcokban megsebesültek.

A hivatal szerint munkatársaitól megtagadták a hozzáférést az itt tárolt segélyszállítmányokhoz, és a Mekelében ragadt, mintegy 200 dolgozójukról nincs hírük. Egyúttal emlékeztetett az etiópiai kormány korábbi ígéretére, miszerint Addisz-Abeba mindent elkövet a civilek védelme érdekében.

Abij Ahmed etióp kormányfő hétfőn azt közölte, a hadsereg legyőzte a tigré erőket, a lázadók parancsnoka azonban kijelentette, hogy folytatják a harcot minden fronton. A Reuters hírügynökség szerint ez egy elhúzódó gerillaháborút jelezhet előre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány egyelőre nem gondolkodik az idősek vásárlási sávjának visszaállításán

A kormány egyelőre nem gondolkodik az idősek vásárlási sávjának visszaállításán

Botrány Ausztriában: soron kívül kaptak oltást polgármesterek és azok családtagjai

Botrány Ausztriában: soron kívül kaptak oltást polgármesterek és azok családtagjai

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt