szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek este előzetes letartóztatásba helyezték az egyik leggazdagabb szlovák üzletembert, Jaroslav Hascákot. A komoly politikai befolyást is szerzett befektetőt pénzmosással és vesztegetéssel vádolják. Úgy tűnik, a szlovák rendőrség újabb letartóztatási hullámot indított.

Jaroslav Hascákot kedden vették őrizetbe a tulajdonában lévő Penta befektetési társaság pozsonyi székhelyén, a Digital Parkban. A rendőrök meglehetősen látványos akció során vitték el a bilincsbe vert üzletembert: bár a Penta korábban együttműködött a cégnél már jó ideje nyomozó hatóságokkal, az üzletembert géppisztolyokkal felfegyverkezett, álarcot viselő rendőrök vitték el, akik az akció során gyakorlatilag megszállták az egész székházat.  És közben kapkodtak is: előbb elvitték Hascákot, majd visszavitték az irodaépületbe, mert a szabályok szerint jelen kellett lennie az irodájában végzett házkutatás során. Szlovák források szerint ha a bíróságok rábizonyítják a különösen nagy összegű vesztegetés vádját, akár húsz éves börtönbüntetést is kaphat.

2020. december 1-jén Pozsonyban készített képen Jaroslav Hascákot, a Penta Investments befektetőcsoport dollármilliárdos vezetőjét (b) kísérik rendőrök az őrizetbe vétele után
©

Már csak azért is furcsa a színpadias fellépés, mert egy nappal az akció előtt Hascak a rendőrségen járt és vallomást tett az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban. Most az illetékes bíróság amiatt döntött az előzetes letartóztatás elrendeléséről, mert úgy vélte, ha Hascák szabadlábon védekezhetne, akkor eltüntetné a bizonyítékokat, befolyásolhatná a tanúkat és más módon is akadályozná a vizsgálatot.

Hascákot néhány nappal az után vették őrizetbe, hogy a hatóságok november 24-én lefogták a szlovák titkosszolgálat, a SIS kémelhárító részlegének volt vezetőjét Lubomír Arpást, valamint további négy személyt. A négyek egyike Frantisek Polak ügyvéd volt, aki többek között az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt maffiavezér, Mikulas Cernakot is védte.

A Gorilla-ügy visszatért

A komoly befolyással rendelkező Hascák őrizetbe vétele azt jelenti, hogy a szlovák hatóságok folytatják az egy évtizeddel ezelőtt kipattant „Gorilla-ügy” kivizsgálását. A botrány az után kezdődött, hogy 2011 decemberében máig ismeretlen személyek feltöltötték az internetre a Gorilla-iratokat, amelyek azt dokumentálják, hogy a Penta pénzügyi csoport tulajdonosa a 2005-2006-ban politikusokkal, miniszterekkel, állami hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről egy pozsonyi lakásban. Szlovák lapjelentések szerint többek között Robert Fico hangjához hasonló orgánum is hallható a felvételen. A mostani letartóztatási hullám előtt már korábban is voltak az ügyben őrizetbevételek: Tibor Gaspar korábbi rendőrfőnök pályafutásának is a „Gorilla-ügy” vetett véget.

A parameter.sk szlovákiai magyar hírportál szerint Hascák őrizetbe vétele és meggyanúsítása azzal függ össze, hogy a Gorilla-ügyben készült hangfelvételekért állítólag fizetett a SIS egykori magas beosztású tisztviselőjének, Lubomír Arpásnak. A nyomozók szerint Arpás – miután távozott a SIS-től – magával vitte a Gorilla-ügy hangfelvételeit majd az felkínálta Hascáknak. Hascák pedig azért volt hajlandó fizetni, mert a felvételek őt is kompromittálták.
Átállt ügyész

A Gorilla-ügyet évekig Dusan Kovácik speciális ügyész felügyelte, ám november közepén őt is letartóztatták. Az ügyészt bűnszervezetben való részvétellel és hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsították meg: állítólag különféle maffia-ügyeket segített elsüllyeszteni.

A Gorilla kódnév egy szlovákiai magyar rendőrtisztnek, Varga Zoltánnak köszönhető. A Penta vezetői ugyanis Varga pozsonyi lakásában tárgyaltak különféle vesztegetési ügyekről a magas rangú állami hivatalnokokkal, s mivel Varga magas és erős testalkatú férfi, így kapta a nyomozás a Gorilla kódnevet. A hatóságok egyébként teljesen véletlenül fogtak gyanút: a Varga lakásának is helyet adó házban lakott Peter Mravec, a SIS elemző osztályának a vezetője, és feltűnt neki, hogy a környéken gyakran jelennek meg egy időben a Penta, illetve az állami hivatalnokok gépkocsijai. Ezt követően kapott engedélyt a SIS a találkozóknak helyet adó lakás „bedrótozására”.

Tartós felháborodás

A mostani letartóztatási hullám mindenképpen kapcsolatban áll azzal, hogy két évvel ezelőtt országos felháborodást váltott ki – és végül elvezetett a kormány bukásához is – hogy barátnőjével együtt meggyilkolták a legismertebb szlovák oknyomozó újságírót, Jan Kuciakot.

©
A gyilkosságot a vádak szerint egy milliárdos szlovák üzletember, Marian Kocner rendelte meg. Kocnert idén februárban elítélték, ám másodfokon a bíróság felmentette az üzletembert, mert a bíró úgy ítélte meg, a közvetett bizonyítékok nem voltak elégségesek a bűnösség minden kétséget kizáró megerősítéséhez.

A z ügy egyik érdekessége, hogy az 51 éves Hascák korábban üzleti partneri kapcsolatban állt Kocnerrel, aki függetlenül attól, hogy megrendelte-e Kuciak meggyilkolását vagy sem,  többször is megfenyegette a kétes ügyek után nyomozó újságírót. Kocner is szerepel egyébként a Gorilla-ügyben, a kiszivárogtatott felvételek szerint az üzletember adott utasítást barátjának – az akkori főügyésznek, Dobroslav Trnkának  – arra, hogy hogyan tevékenykedjen posztján.

Az ügyben megszólalt már Igor Matovic miniszterelnök is, aki részben annak köszönhette választási győzelmét, hogy megígérte a korrupt elit megtisztítását. „A maffia csak annyira erős, amennyire gyenge az állam. Pont” – írta a politikus egy Facebook-üzenetben.

Vezetőkép: A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (k) a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. szeptember 3-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját

Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár